Måndag 26 Jul
Stockholm

Det tycker partiernas väljare om fri hyressättning i nyproduktion

Vad tycker de olika partiernas väljare om fri hyressättning i nyproduktion?
Vad tycker de olika partiernas väljare om fri hyressättning i nyproduktion?. Foto: Hanna Franzén/TT & Tomas Oneborg/SvD/TT.

Regeringskrisen som just nu präglar Sverige grundar sig bland annat i frågan om fri hyressättning i nyproduktion. Centerpartiet gick på onsdagen med på att stryka förslaget. Men vad tycker egentligen väljarna?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I måndags blev Stefan Löfven den första svenska statsministern att fällas i en misstroendeomröstningen i riksdagen. Därmed var regeringskrisen ett faktum. Bakgrunden till att Vänsterpartiet valde att rösta för att fälla regeringen Löfven handlar om punkt 44 i januariavtalet. Punkten handlar om fri hyressättning i nyproduktion och Vänsterpartiet kräver att den stryks, för att de ska kunna ha förtroende för statsministern. 

På onsdag eftermiddag stod det klart att Centerpartiets ledare Annie Lööf går med på att stryka punkt 44. 

Men vad tycker egentligen Centerpartiets väljare? Enligt en undersökning av DN/Ipsos är en fjärdedel av C-väljarna negativt inställda till frågan om fri hyressättning. Tre av tio är positiva till förslaget. 

– Det går inte att säga att flertalet av centerväljarna är för fri hyressättning. Skillnaden mellan de positiva och de negativa är ändå 11 procentenheter. Nästan sju av tio är antingen negativa eller osäkra, säger Nicklas Källebring till DN. 

Majoriteten av M, KD och L-väljarna är för fri hyressättning

53 procent av de svenska väljarna är emot fri hyressättning i nyproduktion, enligt DN/Ipsos undersökning. 22 procent är för och 25 procent har svarat att de inte vet.

Men när man delar upp svaren från undersökningen i de olika partiernas väljargrupper ser man ett tydligt mönster. Bland Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas väljare är det nämligen en majoritet som är för fri hyressättning i nyproduktion. 

Bland Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Sverigedemokraternas väljare är majoriteten emot förslaget. Vänsterpartiets väljare har en tydlig ståndpunkt – 9 av 10 är emot att punkt 44 genomförs. Det rapporterar DN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela