Nästan hälften av svenska befolkningen påverkas positivt när landskamper spelas.
Nästan hälften av svenska befolkningen påverkas positivt när landskamper spelas. - Foto: Erik Simander/TT & Anders Wiklund/TT.

Så påverkas svenska folket av landskamper

Nervositet, svett och tårar. Men mest glädje! Så känner många av oss svenskar när vi sitter bänkade framför TV:n och hejar på landslaget. En undersökning av Svenska Fotbollsförbundet visar att nästan hälften av befolkningen påverkas positivt av landskamper!


EM är äntligen här och för många är det ett ljus i den mörka pandemin som legat som ett tjockt täcke över världen i över ett år. Men hur stor del av befolkningen påverkas egentligen av att följa landskamper? 

Enligt undersökningen Fotbollstempen som genomförts av Svenska Fotbollsförbundet, i samarbete med Aftonbladet, påverkas nästan hälften av svenska befolkningen av att följa fotbollsmatcher under somrar som denna. 

Här är fyra häpnadsväckande och rörande resultat från undersökningen: 

1. Sommarens bästa dagar

En av tre svenskar tycker att sommarens absolut bästa dagar är de dagar som Sverige spelar match. Tänk att matchdagar alltså slår midsommar och nationaldagen! 

Bildkälla: Erik Simander/TT.

2. Gladare atmosfär 

Nästan hälften av svenska folket (44 procent) upplever en gladare och härligare atmosfär och stämning i luften i vårt avlånga land under blågula matchdagar. Hur härligt är inte det? 

Bildkälla: Anders Wiklund/TT.

3. Vi enas som land

Hela fem miljoner svenskar, det vill säga halva befolkningen, tycker att vi blir mer enade som land när vi får heja på vårt landslag i ett mästerskap.  

Bildkälla: Erik Simander/TT.

4. Vi spelar fotboll med varandra

Vi sitter inte enbart bänkade framför TV:n under landskamper. Vi spelar faktiskt mer fotboll med våra vänner och familjemedlemmar under somrar som denna. Vi får helt enkelt spring i benen av att se spelarna jaga bollen på TV:n. 

Bildkälla: Erik Simander/TT.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.