Svenska bostäder måste anpassas för extremväder
Svenska bostäder måste anpassas för extremväder - Foto: Hasse Holmberg/TT, Thord Nilsson / TT

Svenska bostäder måste anpassas för extremväder – arbetet skyndas på

Sveriges samhällsekonomi kan stå på spel om bostäder inte börjar anpassas efter extremväder, trots det ligger nio av tio kommuner efter med klimatanpassningen. Nu skyndar regnkatastroferna i Västeuropa på arbetet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Svenska bostäder måste börja klimatanpassas efter extremväder, enligt fastighetsbranschen som menar att hela samhällsekonomin annars kan stå på spel. 

– Regnkatastroferna i Västeuropa skyndar på arbetet, säger Rikard Silverfur, chef för hållbarhetsfrågor hos branschorganisationen Fastighetsägarna till SvD. 

Oro för översvämningar i Sverige 

Översvämningarna i Belgien. Foto: Wiktor Nummelin / TT

Nyheter24 har tidigare rapporterat om översvämningskatastrofen i Västeuropa och SMHI:s varning för översvämningar i Sverige framöver. 

– Det handlar om att ”göra plats för vatten”, till exempel som i Malmö där man vill sänka ned fotbollsplaner så att de tillfälligt kan magasinera skyfall, säger Silverfur. 

För fastighetsägare är oron för vanliga skyfall oftast mest aktuell. Både små och stora fastighetsägare uppmanas att se över hur de kan minska riskerna för översvämningar för varje enskilt hus, enligt SvD.

Klarar dagens samhälle att vattnet stiger?

Dagens samhälle kommer troligen inte klara av att vattnet stiger. Foto: Thord Nilsson/TT

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, menar i en rapport att det är vattendrag och hav som står för de mest extrema översvämningarna. 

Dagens samhälle kommer troligen inte klara av om havet stiger i Göteborg eller i Saltsjön i Stockholm, som beräknas kunna stiga nära två till tre meter, inom 100 år, enligt MSB

Senast i fjol påpekade även SMHI i en rapport att nio av tio kommuner ligger efter med sitt  klimatanpassningsarbete. 

/
/
/