Operationssal och Näl sjukhus.
Näl sjukhus i Trollhättan anmäls till Ivo. - Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT och Björn Larsson Rosvall/TT

Kvinna väntade sju månader på undersökning – hade cancer

En kvinna sökte vård för blod i avföringen, och fick vänta sju månader på en tarmundersökning. Det visade sig då att kvinnan hade cancer. Hon har nu anmält sjukhuset Näl i Trollhällan till Ivo.
– Vården har agerat nonchalant, uppger kvinnan.


I juni 2016 kontaktade kvinnan vården då hon hade blod i sin avföring. Då fick hon höra att hon skulle få göra en en tjocktarmsundersökning inom de närmsta veckorna. Men det skedde inte, rapporterar TTELA. 

Kvinnan fick istället vänta till februari 2017 på att genomföra undersökningen, trots att hon skulle fått göra den sju månader tidigare. När hon sedan fick göra undersökningen visade det sig att kvinnan hade cancer. 

Undersökningen genomfördes vid sjukhuset Näl i Trollhättan. Att det dröjde så lång tid för kvinnan att bli kallad till undersökningen sägs bero på långa kötider, och det kan inte uteslutas att väntetiden har orsakat att cancern har utvecklats.

Obotlig cancer 

Kvinnan har, sedan cancern upptäcktes, genomgått flera röntgenkontroller, behandlingar och operationer. Sommaren 2020 fick hon beskedet att cancern är obotlig, och nu får kvinnan palliativ vård, vilket är vård i livets slutskede. 

– Vi vill inte ha så långa kötider att patienter får andra problem och besvär. Vi ska kunna hantera det på egen hand, säger Gunilla Cederbom, verksamhetschef, specialistmedicin vid NU-sjukvården, till tidningen. 

Kvinnan anmäler sjukhuset

Kvinnan anser att våren har agerat nonchalant under flera år och pekar på flera händelser under hennes sjukdomsperiod. Men Ivo har endast kunnat konstatera brister i händelsen angående den undersökning som dröjde sju månader på grund av långa väntetider. 

Vårdgivaren har också utrett händelsen, och har vidtagit åtgärder som ska korta väntetiderna. 

– Det handlar om en mängd åtgärder. Vi kan köpa vård hos andra och vi håller även på att utbilda och anställa fler och vi har personal som kan assistera. Det som saknas nu är läkare som kan utföra undersökningar vid endoskopimottagningen, men vi håller på att utbilda fler och det tar såklart tid, säger Gunilla Cederbom till TTELA.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.