Tisdag 25 Jan
Stockholm

Det här är fem av Sveriges värsta styckmord

Det här är fem av Sveriges värsta styckmord
Det här är fem av Sveriges värsta styckmord. Foto: TT och Drago Prvulovic/TT och Polisen

Morden där offren har grävts ner i källare, packats ner i plastpåsar, dränkts i syra och kastats i vattnet. Nyheter24 listar några av de grövsta styckmorden som skett i Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Styckmord är relativt ovanligt i Sverige, och de gånger det händer skakar det hela befolkningen. Det är svårt att förstå hur en människa kan begå en sådan makaber handling, och ofta känns det mer som en skräckfilm än faktisk verklighet. 

Nyheter24 har listat fem av de grövsta styckmorden som skett i Sverige. 

Styckmordet filmades med mobilen 

8 september 2010 försvann 26-årige Christian Larsson från Bollnäs spårlöst. Strax därefter fick polisen in ett anonymt tips om att Christian hade styckmördats. 

En vecka efter hans försvinnande häktades tre unga män, 18 och 19 år gamla, misstänkta för människorov. 

Men det dröjde flera veckor innan polisen lyckades lokalisera Christians kropp i en sjö. Kroppen låg invirad i plastsäckar, och huvudet hittades bränt och nedgrävt. Christians tänder hade dragits ut och lagts i ett cigarettpaket. 

Under utredningen kom det fram att männen hade filmat hur de skrattande lekte med kroppen när de styckade och begrav den. 

I filmerna ska man ha kunnat höra männen säga: 

"Ja vi har filmat nu i 17 minuter – jag tror vi fick med när vi kapa' hans huvud." och "Blir det Youtube nästa eller?"

Enligt männen själva ska de ha filmat styckningen då de behövde en ficklampa. Här kan du läsa mer

Christian Larsson mördades brutalt. Foto: Polisen

Catrine da Costa – prostituerade kvinnan vars huvud aldrig hittades 

Sommaren 1984 hittades en styckad kropp i plastsäckar vid Talludden i Stockholm. Genom fingeravtryck fick man reda på att kroppsdelarna tillhörde den prostituerade kvinnan Catrine da Costa

Polisen fick in tips om två misstänkta personer som i media kallades “obducenten” och “allmänläkaren”. Allmänläkaren låg i skilsmässa med sin fru vid den här tidpunkten, och hon kunde bidra med viktiga vittnesmål. 

Hustrun misstänkte nämligen att han hade förgripit sig sexuellt på deras dotter. Enligt mamman hade dottern, som då var 1,5 år gammal, även varit med på rättsläkarstationen när styckningen skedde. 

Vid rättegången trädde ytterligare vittnen fram. Exempelvis ett par som ägde en fotobutik som menade att de hade fått en beställning från en kund med fotografier på en styckad kropp, skrev Expressen

Men trots detta har man aldrig kunnat bekräfta hur Catrine da Costa dött. Och hennes huvud har aldrig hittats… 

Mordet på Catrin da Costa är fortfarande olöst... Foto: TT

Kroppen var för lång – fick inte plats i källaren

Polisen nåddes 2006 av rykten om hur en 47-åring i Malmö skulle ha dödats och hur kroppen skulle ligga nedgrävd i en källare. 

När teknikerna sedan undersökte källaren låg kroppen mellan en vägg och ett rör. De två misstänkta, två män på 45 och 47 år, sade i förhör att de grävde ett hål i källaren och släpade ner kroppen dit. De ska sedan ha dränkt liket i 25 liter saltsyra, och därefter täckt gropen med cement. 

Men det var något på kroppen som saknades. Nämligen huvudet. Kroppen var för lång för hålet i källaren, och behövde bli kortare. Männen ska därför ha huggit av huvudet med en spade. Huvudet lades därefter i en ryggsäck, tillsammans med en tung kedja, och dumpades i vattnet vid en närliggande hamn. 

Då det aldrig kunde fastställas exakt hur eller vem som dödade offret, dömdes inte männen för mord, utan endast för brott mot griftefriden, skrev Expressen

Offrets penis nedkörd i halsen 

Det var på midsommarkvällen 2010 som Andres Rodrigo Arellano Arancibia, 33, attackerade sin vän Ivan Ivancevic, 30, i hans hem. Vännerna ska dagen innan ha festat tillsammans och det ska då ha varit god stämning. 

Men när Arancibia nu kom hem till Ivancevic misshandlade han sin vän med en köttklubba, därefter förde han in en syl i anus på offret och avslutade med att klippa av offrets penis med en sax. Penisen ska han sedan ha tvingat ner i halsen på Ivancevic. 

Arancibia, som under mordet var alkohol- och drogpåverkad, dömdes till 18 års fängelse för mord och grov stöld. Men motivet för mordet har aldrig kunnat fastställas… 

Styckade två pensionärer – tog lån i deras namn

11 januari 2007 befann sig Sölve Svensson, 64, och Irene Saldert, 58, på en strand i Kattvik i Skåne, för att hjälpa Joakim Ericsson, 24, att leta efter hans bilnycklar. Bråk uppstod och Joakim slog ihjäl paret, som han var bekant med sedan innan, med en sten.

Därefter styckade han kropparna och körde hem. Det var då han hittade sina bilnycklar i fickan, som han hade trott var borta. 

– Det kändes rätt så jävligt, sade han då. 

Efter mordet ska Joakim Ericsson ha skrivit över Sölve Svenssons bil och även försökt låna en halv miljon i offrets namn. 

Fritidsfiskare hittade ett och ett halvt år senare delar av det försvunna parets kroppar i Häljaskön strax utanför Veberöd i Skåne. Först tre år efter mordet hittar kustbevakningens dykare Sölve Svenssons huvud, och det sista av Irene Salderts kropp i den grumliga sjön. 

Joakim Ericsson döms strax därefter till 13 års fängelse för mord och dråp, skrev Expressen.

Joakim Ericsson dömdes till fängelse. Foto: Drago Prvulovic/TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela