Bedragerskan Anna Delvey lurade New Yorks överklass – så lever hon idag
Anna Sorokin promenerandes på New Yorks gator efter att hon släppts från fängelse i februari 2021. - Foto: Richard Drew/TT och Stella Pictures

Bedragerskan Anna Delvey lurade New Yorks överklass – så lever hon idag

Tv-serien "Inventing Anna" på Netflix är baserad på den verkliga historien om Anna Sorokin som, under namnet Anna Delvey, lurade New Yorks elit på miljonbelopp. Idag sitter hon bakom lås och bom ännu en gång – men för ett helt annat brott.


“Inventing Anna” är en av de mest populära serierna på Netflix just nu. Serien handlar om hur bedragaren Anna Sorokin, ursprungligen född i Ryssland, flyttade till New York som 22-åring och hävdade då att hon inte bara var tysk, utan också att hon var arvtagerska i en välbärgad tysk familj. Hon antog då det nya, påhittade, namnet Anna Delvey

Sorokin levde ett fejkat lyxliv under sin tid i New York, och kom alltid med ursäkter för att inte betala de dyra notorna och istället var det hennes rika vänner som fick betala. Hon lyckades även låna drygt 840 000 kronor på banken, trots att hon inte hade ett öre på kontot. 

Här kan du läsa allt om fallet. 

När släpptes Anna Sorokin från fängelset? 

Efter att lögnerna kom ikapp henne dömdes Anna Sorokin tillslut 2019 till 4-12 års fängelse, böter på drygt 200 000 kronor och skadestånd på uppemot 1 670 000 kronor. 

Anna Sorokin under sin rättegång 2019. Foto: Steven Hirsch/2019

Sorokin släpptes på fri fot på i februari 2021 då hon hade skött sig bra i fängelset. Hon hade då avtjänat tre år av sitt fyra till tolv år långa straff.

I februari 2022 hade serien om Anna Sorokins fejkade lyxliv premiär på Netflix. I huvudrollen som den omtalade bedragerskan ser vi Julia Garner

Julia Garner i "Inventing Anna". Foto: Aaron Epstein/TT

Men hur ser egentligen den riktiga Anna Sorokins liv ut idag, efter serien “Inventing Anna”? Nyheter24 reder ut allt du behöver veta. 

Så mycket fick Anna Sorokin betalt för Netflix-serien “Inventing Anna” 

Anna Sorokin ska ha fått drygt 2 685 000 kronor av Netflix, både för konsultuppdrag och för att de använde hennes livshistoria. Direkt efter hennes sin frigivning använde dock Anna majoriteten av pengarna till att återbetala skulder och skadestånd.

Med sina skulder återbetalda checkade hon direkt in på ett hotell på nedre Manhattan och fortsatte lägga upp glamorösa bilder på sitt liv i frihet på Instagram. Bara dagar efter hon släpptes på fri fot började alltså bedragerskan lägga upp grejer på sociala medier igen. Hennes Twitter-konto är idag avstängt, men hennes Instagram-konto “Anna Delvey 2.0” är fortfarande aktivt.

Hon medverkade efter sin frisläppning i otaliga intervjuer och kom med uttalanden om hur hennes tid i fängelse såg ut. I “Good Morning America” påstod hon bland annat att hennes tid i fängelset var “terapeutisk”. Hon berättade även att hon under sin tid bakom lås och bom hade ägnat sig åt matlagning, yoga och meditation. 

Anna Sorokin efter att ha blivit frisläppt i februari 2021. Foto: Stella Pictures

Anna Sorokin sitter häktad igen – har ansökt om asyl

I mars 2021 greps Anna Sorokin återigen – men den här gången av en annan anledning. Hon hade nämligen stannat längre i USA än hennes visum tillät. Anna hade med andra ord ingen brådska att lämna New York. Det var bestämt att Anna Sorokin skulle skickas tillbaka till Tyskland 26 mars 2021, men hon förblir häktad i USA eftersom hon har lämnat in en ansökan om att frias från sin deportering som nu behandlas. 

Anna Sorokin under sin rättegång 2019. Foto: Richard Drew

Enligt rättsliga dokument har Sorokin ansökt om asyl baserat på “en rädsla för att återvända till Tyskland”. Anna Sorokin menar att hon och hennes familj har mottagit en stor mängd hot till följd av den mediala uppmärksamhet hennes fall har fått. 

Sorokins ansökan avslogs i juni 2021, något som hon överklagade direkt. Trots hennes advokats många försök att få hennes frigiven mot betalning av en borgensumma, väntar hon fortfarande på ett slutgiltigt beslut och sitter häktad i delstaten New York. 

Ingen vet exakt hur lång tid det kommer ta att fatta ett beslut om Anna Sorokins framtid, men hon verkar vara beredd att ta till alla medel för att få stanna i USA. 

Anna Sorokin ångrar brotten hon begick som Anna Delvey

I en intervju med New York Times från februari 2022 berättar Anna Sorokin om hur hennes liv har ändrats sedan hennes liv som Anna Delvey. 

I samband med sin rättegång 2019 uttryckte Anna Sorokin hur hon inte ångrade det hon gjorde – något som hon idag tar tillbaka. 

– Jag är ledsen över hur mitt fall uppfattas. Och jag ångrar att jag begick de handlingarna som folk nu tror att jag glorifierar. Jag ångrar de valen jag gjorde. 

Anna Sorokin under sin rättegång 2019. Foto: Steven Hirsch/TT

Anna Sorokin förklarar hur hon har ändrats mycket som människa i och med att hon har sett så många olika livsöden. Efter att ha suttit i fängelse har hon nu fått perspektiv. 

– Med facit i hand så skulle jag gjort många saker annorlunda, men det är inte så livet fungerar. Jag utvecklas och lär mig från det jag har varit med om, säger hon till tidningen. 

Vad jobbar Anna Sorokin med nu?

Till New York Times säger Anna Sorokin att det finns mycket mer av hennes historia som hon vill dela med sig av till allmänheten. Hon jobbar just nu på ett dokumentärprojekt och en bok om sin tid i fängelset, samt en podcast. 

Sorokin menar att hon inte vill uppmuntra andra att begå brott, utan vill snarare belysa hur hon har gjort det bästa av sin situation.

Anna Sorokin efter att ha blivit frisläppt i februari 2021. Foto: Stella Pictures

Källor: New York Times, Esquire, Insider och Elle

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!