Gustav Fridolin inledde starkt.
1 av 3
Gustav Fridolin inledde starkt. - Foto: Erik Mårtensson/ Scanpix /
Åsa Romson avslutade med mindre uppskattad retorik.
2 av 3
Åsa Romson avslutade med mindre uppskattad retorik. - Foto: Roger Vikström SCANPIX
Åsa Romson och Gustav Fridolin under en pressträff på söndagen.
3 av 3
Åsa Romson och Gustav Fridolin under en pressträff på söndagen. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Mp struntade i miljön

Nästan i alla fall.


Twittersnacket

Nyheter24:s Elias Giertz har sammanfattat vad som sades på twitter om talet. Tror ni att de var nöjda med talet?

Ta reda på det HÄR.

Det var tyst om miljöfrågorna när Gustav Fridolin och Åsa Romson talade i Almedalen på söndagskvällen. Partinamnet till trots stod utbildningsfrågorna i centrum under talet - och tydligt var att man knöt ihop säcken efter dagens debattartikel i Dagens Nyheter.

– Det är någonting vi vill rikta strålkastaren mot, som vi glömt göra förut, sa Åsa Romson till en någorlunda förvånad publik.

Endast fem minuter av talets totalt femtio ägnades åt att prata miljö.

Skarp kritik riktades också mot alliansen och kanske främst folkpartiet, som miljöpartiet menar gör det svårare för ungdomar att fostras till framtidens Marie Curie, en liknelse som Gustav Fridolin använde.

– De val man gör som femtonåring ska inte bestämma ens framtid, sa det 28-åriga språkröret.

Gustav Fridolin, som var först med att äntra scenen, pratade länge och engagerat om vikten av jämställdhet i skolan - någonting som han menar ska genomsyra hela skolverksamheten.

– Vi ska ha jämställdhet från lärrarum till klassrum.

Retoriken knaper

2011 gick man ifrån den mångåriga traditionen av att språkrören håller talet tillsammans. I stället pratade de två i ungefär 25 minuter var, ensamma på scen.

Gustav Fridolin inledde - och det gjorde han också starkt. Med träffsäkra liknelser fick han med sig publikens alla partigrupper. När han lämnade till scenen till förmån för Åsa Romson möttes han av rungande applåder.

"Förband", kallade Åsa Romson sin kollega Gustav Fridolin. Men retoriskt sett var Åsa Romson allt annat än huvudattraktion.

– Åsa Romson har ännu inte berättat om en enda pensionär, flykting, Saab-knegare hon känner. Svagt! Lär av Fridolin, skrev Aftonbladets ledarsida på twitter.

"Höj studiemedlen"

Konkreta förslag fanns det många av, även om handlingsplanerna verkade vara allt annat än färdiga. Ett särskilt förslag möttes av jubel - främst från studentorganisationerna och ungdomsförbunden på plats i Almedalsparken.

– Vi måste höja studiemedlen, ropade Gustav Fridolin.

/
/
/
/
/
tal
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.