Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mp struntade i miljön

Gustav Fridolin inledde starkt.
1 av 3

Gustav Fridolin inledde starkt.

Erik Mårtensson/ Scanpix /

Åsa Romson avslutade med mindre uppskattad retorik.
2 av 3

Åsa Romson avslutade med mindre uppskattad retorik.

Roger Vikström SCANPIX

Åsa Romson och Gustav Fridolin under en pressträff på söndagen.
3 av 3

Åsa Romson och Gustav Fridolin under en pressträff på söndagen.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Nyheter | 03/07/2011 20:29

Nästan i alla fall.

Det var tyst om miljöfrågorna när Gustav Fridolin och Åsa Romson talade i Almedalen på söndagskvällen. Partinamnet till trots stod utbildningsfrågorna i centrum under talet - och tydligt var att man knöt ihop säcken efter dagens debattartikel i Dagens Nyheter.

– Det är någonting vi vill rikta strålkastaren mot, som vi glömt göra förut, sa Åsa Romson till en någorlunda förvånad publik.

Endast fem minuter av talets totalt femtio ägnades åt att prata miljö.

Skarp kritik riktades också mot alliansen och kanske främst folkpartiet, som miljöpartiet menar gör det svårare för ungdomar att fostras till framtidens Marie Curie, en liknelse som Gustav Fridolin använde.

– De val man gör som femtonåring ska inte bestämma ens framtid, sa det 28-åriga språkröret.

Gustav Fridolin, som var först med att äntra scenen, pratade länge och engagerat om vikten av jämställdhet i skolan - någonting som han menar ska genomsyra hela skolverksamheten.

– Vi ska ha jämställdhet från lärrarum till klassrum.

Retoriken knaper

2011 gick man ifrån den mångåriga traditionen av att språkrören håller talet tillsammans. I stället pratade de två i ungefär 25 minuter var, ensamma på scen.

Gustav Fridolin inledde - och det gjorde han också starkt. Med träffsäkra liknelser fick han med sig publikens alla partigrupper. När han lämnade till scenen till förmån för Åsa Romson möttes han av rungande applåder.

"Förband", kallade Åsa Romson sin kollega Gustav Fridolin. Men retoriskt sett var Åsa Romson allt annat än huvudattraktion.

– Åsa Romson har ännu inte berättat om en enda pensionär, flykting, Saab-knegare hon känner. Svagt! Lär av Fridolin, skrev Aftonbladets ledarsida på twitter.

"Höj studiemedlen"

Konkreta förslag fanns det många av, även om handlingsplanerna verkade vara allt annat än färdiga. Ett särskilt förslag möttes av jubel - främst från studentorganisationerna och ungdomsförbunden på plats i Almedalsparken.

– Vi måste höja studiemedlen, ropade Gustav Fridolin.