Gustav Fridolin inledde starkt.
1 av 3
Gustav Fridolin inledde starkt. - Foto: Erik Mårtensson/ Scanpix /
Åsa Romson avslutade med mindre uppskattad retorik.
2 av 3
Åsa Romson avslutade med mindre uppskattad retorik. - Foto: Roger Vikström SCANPIX
Åsa Romson och Gustav Fridolin under en pressträff på söndagen.
3 av 3
Åsa Romson och Gustav Fridolin under en pressträff på söndagen. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Mp struntade i miljön

Nästan i alla fall.


Twittersnacket

Nyheter24:s Elias Giertz har sammanfattat vad som sades på twitter om talet. Tror ni att de var nöjda med talet?

Ta reda på det HÄR.

Det var tyst om miljöfrågorna när Gustav Fridolin och Åsa Romson talade i Almedalen på söndagskvällen. Partinamnet till trots stod utbildningsfrågorna i centrum under talet - och tydligt var att man knöt ihop säcken efter dagens debattartikel i Dagens Nyheter.

– Det är någonting vi vill rikta strålkastaren mot, som vi glömt göra förut, sa Åsa Romson till en någorlunda förvånad publik.

Endast fem minuter av talets totalt femtio ägnades åt att prata miljö.

Skarp kritik riktades också mot alliansen och kanske främst folkpartiet, som miljöpartiet menar gör det svårare för ungdomar att fostras till framtidens Marie Curie, en liknelse som Gustav Fridolin använde.

– De val man gör som femtonåring ska inte bestämma ens framtid, sa det 28-åriga språkröret.

Gustav Fridolin, som var först med att äntra scenen, pratade länge och engagerat om vikten av jämställdhet i skolan - någonting som han menar ska genomsyra hela skolverksamheten.

– Vi ska ha jämställdhet från lärrarum till klassrum.

Retoriken knaper

2011 gick man ifrån den mångåriga traditionen av att språkrören håller talet tillsammans. I stället pratade de två i ungefär 25 minuter var, ensamma på scen.

Gustav Fridolin inledde - och det gjorde han också starkt. Med träffsäkra liknelser fick han med sig publikens alla partigrupper. När han lämnade till scenen till förmån för Åsa Romson möttes han av rungande applåder.

"Förband", kallade Åsa Romson sin kollega Gustav Fridolin. Men retoriskt sett var Åsa Romson allt annat än huvudattraktion.

– Åsa Romson har ännu inte berättat om en enda pensionär, flykting, Saab-knegare hon känner. Svagt! Lär av Fridolin, skrev Aftonbladets ledarsida på twitter.

"Höj studiemedlen"

Konkreta förslag fanns det många av, även om handlingsplanerna verkade vara allt annat än färdiga. Ett särskilt förslag möttes av jubel - främst från studentorganisationerna och ungdomsförbunden på plats i Almedalsparken.

– Vi måste höja studiemedlen, ropade Gustav Fridolin.

/
/
/
/
/
tal
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

E-handeln fortsätter att öka

Sverige näst bäst på patent

Sverige är ett fortsatt starkt patentland, med Ericsson i spetsen. Detta enligt nya siffror från europeiskt håll. Det visar att det finns en tro på framtiden, säger Sara Backman, avdelningschef på Patent- och registreringsverket.

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

1 timme sedan
För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

1 timme sedan
Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken på ny resa i hopp om vapenvila

1 timme sedan
USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten. På dagordningen: få till en vapenvila mellan Israel och Hamas samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger USA:s UD.