Andreas Carlgren - 6:e sexigaste politikern

- 07/07/2011, 16:13 -
Andreas Carlgren har varit miljöminister sedan 2006.
1 av 2

Andreas Carlgren har varit miljöminister sedan 2006.

Henrik Montgomery/Scanpix

Andreas Carlgren i sin skinnpaj.
2 av 2

Andreas Carlgren i sin skinnpaj.

Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Sveriges miljöminster centerpartisten Andreas Carlgren är Sveriges sjätte sexigaste politiker.

Mannen som krossar alla politiska klädkoder i riksdagen genom att ha på sig en läderjacka har intagit plats sex på listan. När moderaterna vann valet 2006 tog Andreas Carlgren plats i regeringen som miljöminister och har suttit kvar sedan dess. Hans miljömedvetenhet blandat med att han vågar byta bort kostymen mot en skinnpaj gör honom unik. Och det gillar Nyheter24.

Men hans politiska bana var inte självklar från början. Innan han valdes in som ordförande i Centerns Ungdomsförbund 1984, hade han börjat plugga till lärare. Den politiska karriären tog dock rejäl fart under 90-talet med början i Ekerö kommun där han blev kommunalråd. 1992 gjorde han ett stort karriärkliv och valdes till vice ordförande för partiet.

Men år 2000 valde Andreas Carlgren att lämna politiken helt och blev generaldirektör för Integrationsverket. Efter det var han utanför paritet fram till 2006.

Men Sveriges miljöminister är mer än sitt yrke och bryr sig inte bara om sopsortering och ekologiska produkter. Herr Carlgren är en fittnessman, surdegsälskare och en riktig teaterapa då han agerat i flera revyer.

Nyheter24 vill ta tillfället i akt och passa på att gratulera Sveriges sjätte sexigaste politiker i förskott då han fyller 53 år på fredag. Grattis Andreas! Kan man få en bättre present?