Onsdag 18 Maj
Stockholm

Beijbom: "Löfven bäst i klassen"

Annika Beijbom ger dig det bästa (och sämsta) från Almedalen varje dag.
1 av 8
Annika Beijbom ger dig det bästa (och sämsta) från Almedalen varje dag. Foto: Fotograf: Carl Johan Rehbinder
Enligt Annika Beijbom var Stefan Löfven bäst under Almedalsveckan.
2 av 8
Enligt Annika Beijbom var Stefan Löfven bäst under Almedalsveckan. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Stefan Löfven i P4 Extra.
3 av 8
Stefan Löfven i P4 Extra. Foto:
Statvetarprofessorerna Marie Demker och Ulf Bjereld.
4 av 8
Statvetarprofessorerna Marie Demker och Ulf Bjereld. Foto:
Staffan Dopping och Emmy Rasper.
5 av 8
Staffan Dopping och Emmy Rasper. Foto:
Niklas Svensson och Veronica Palm.
6 av 8
Niklas Svensson och Veronica Palm. Foto:
SVT-reportern Mats Knutsson.
7 av 8
SVT-reportern Mats Knutsson. Foto:
Storpublik när Löfven talade.
8 av 8
Storpublik när Löfven talade. Foto:

ALMEDALSVECKAN. Nu är årets största politiska händelse förbi. Nyheter24:s Annika Beijbom ger dig det bästa och sämsta från Almedalsveckans sista dag. Häng med!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vem är Annika?

Annika Beijbom har en master i internationella relationer och skulle bli byråkrat. I år angör hon Almedalen som politiskt oberoende för andra gången. Beijbom kommer nöta Visbys kullersten för Nyheter24 i platta skor och lystrar under politikerveckan bäst till epitetet mingel-Annika.

Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven ägde lördagen. Redan på pressträffen under förmiddagen i spegelsalen på Visby hotell var Löfven i högform. Av eventuella premiärnerver syntes inte ett spår. Det var verkligen proppfullt med journalister. Antalet kameror som smattrade konsekvent genom hela Löfvens anförande förde tankarna snarare till en galapremiär på röda mattan än en sval politikervecka.

Utöver det bibliska åskvädret natten till igår  - som slog ut strömförsörjningen i Visby med omnejd under ett par timmar - blev årets utgåva av Almedalsveckan mycket stillsam. De riktigt smaskiga skandalerna uteblev helt och hållet. Det är förvisso mellanvalsår, men ingen politiker eller medieprofil har orsakat minsta lilla skandal. Bortsett från s-europaparlamentarikern Marita Ulvskogs twittrande om centerledaren Annie Lööfs utseende var skandalfaktorn mycket låg.

Riksdagsledamoten Veronica Palm (S) avhandlade både sitt eget och Marita Ulvskogs Lööf-twitter i en utfrågning hos journalisten Niklas Svensson samtidigt som Löfvens presskonferens pågick. Palm har ett avspänt förhållande till sociala medier och är en flitig twittrare. Andelen äldre manliga politiker utan twitterkonto är påtaglig och Palm kommenterade att hon ännu inte lyckats övertyga Löfven om att börja twittra.

Mitt på dagen fick jag lämna Löfven för ett ögonblick för att istället kasta mig in i SVT:s webbsatsning Nyhetslabbet under ledning av programledare Filip Struwe. Medverkade gjorde även P3:s Emmy Rasper och medieprofilen Staffan Dopping. Vi avhandlade veckan som gått. En överskattad "snackis" blev Almedalsdrinken. Efter Nyhetslabbet hann jag  med att medverka i P4 Extra där jag kommenterade och summerade Almedalsveckan. Löfven hade slottiden innan mig i P4 Extra och drog naturligtvis en betydligt större publik...

Det var många partiledardebutanter i år i Almedalen. Vänsterns Jonas Sjöstedt, centerledaren Annie Lööf och nyvalde Stefan Löfven premiärtalade alla. Bäst i klassen blev Löfven. Utöver att Löfven bjöd på ett tal som aldrig blev tråkigt så var det påtagligt att applåden efteråt var full av värme. Många stod kvar efteråt. Det var ett framförande utan krusiduller. Där andra partier under veckan bjudit på talanglösa coverband innan talet (C) och imbecilla ungdomsförbundsuppträdanden (M) så bjöd S på en DJ som spelade alldeles lagom hög, lagom mainstream musik. En liten detalj, kan tyckas, men det gör mycket för helhetsintrycket att man inte blir irriterad på något förband innan talet drar igång. Löfven fick till och med onsdagens världsnyhet om att Higgs-partikeln var funnen i sitt tal.

Två andra nästan-nybörjare under årets vecka var Åsa Romson (MP) och Jimmie Åkesson (SD) som bägge talade för andra gången i Almedalen, men ingen av dem briljerade.

Och som vi har minglat! Helt galet. Vi lyckades pricka in minst en vimmelbild om dagen, här är en av dem. Nyheter24:s Totte Löfströms medverkan i webb-tv-sändningen God morgon, Almedalen (#GMA12) går att se här. I fredags var jag med i Studio Ett i P1 också så utöver en egen medieagenda har vi varit flitiga även hos andra kolleger, både Löfström och jag.

Störst underbetyg får tillsynsmyndigheten på Gotland som försvårat minglandet på så många punkter att en av de största aktörerna på allvar överväger att flytta sitt relationsbyggande till Båstad istället. Högst betyg får tillgängligheten i Almedalen - och då närheten till eliten. Julian "Wikileaks" Assanges juridiska ombud Jen Robinson besökte Almedalen och konstaterade att efter att ha jagat utrikesminister Carl Bildt i månader via korrespondens så kunde hon i Visby stega rakt fram till honom. En unik företeelse - i världen.

Kristdemokraternas Göran Hägglund avslutar årets utgåva av Almedalsveckan med sitt tal kl 11:00. De allra flesta högdjuren har redan lämnat "öjn" så ingen stor publik är att vänta. Partischemat i Almedalen är rullande så nästa år är det KD som börjar. Jag förväntar mig inga stordåd under KD:s framträdande. Hägglund är en trevlig prick, men det hjälper uppenbarligen inte opinionssiffrorna. Efter gårdagens Löfven-tal är det många som lämnar Visby med en känsla av att valvinnaren 2014 stavas socialdemokraterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela