Stockholm

"Möts av nazister i Almedalen - varför reagerar ingen?"

Viktor Adolfsson åker till Almedalen.
1 av 8
Viktor Adolfsson åker till Almedalen.
Bilder från när Svenskarnas parti demonstrerade i Jönköping i maj i år.
2 av 8
Bilder från när Svenskarnas parti demonstrerade i Jönköping i maj i år. Foto: SCANPIX SWEDEN
"Sverige åt svenskarna" skanderades under partiets demonstration.
3 av 8
"Sverige åt svenskarna" skanderades under partiets demonstration. Foto: SCANPIX SWEDEN
Enligt uppgift hade Svenskarnas parti samlat omkring 200 demonstranter.
4 av 8
Enligt uppgift hade Svenskarnas parti samlat omkring 200 demonstranter. Foto: SCANPIX SWEDEN
Stämningen uppgavs vara hetsig.
5 av 8
Stämningen uppgavs vara hetsig. Foto: Joel Jonsson
Polisen bland motdemonstranter som buades och förde oljud medan SvP talade.
6 av 8
Polisen bland motdemonstranter som buades och förde oljud medan SvP talade. Foto: Joel Jonsson
Här mobiliserade sig motdemonstranterna. Vissa maskerade.
7 av 8
Här mobiliserade sig motdemonstranterna. Vissa maskerade.
Även motdemonstranter finns på plats.
8 av 8
Även motdemonstranter finns på plats. Foto: SCANPIX SWEDEN

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om SD:s dag i Almedalen, och varför ingen pratar om Svenskarnas parti.


Läs mer
Några reflektioner

 - Minst en handfull sverigedemokrater (som går att känna igen på deras gula tröjor där det står "Sverige" på framsidan och "demokrat" på baksidan) var på Expos seminarium. Även en kostymklädd riksdagsledamot i form av Markus Wiechel var på plats. Detta trots att Avpixlat uppmanat sina läsare att undvika alla Expos aktiviteter. Nya interna stridigheter på gång? Vad säger Kent?

- Dagens minst oväntade var att en anhängare till Svenskarnas parti kom till Poohls föreläsning, frågade om Expo fått pengar av en israelisk lobbyorganisation och sedan lämnade seminariet igen.

- Nyheter24:s förre chefredaktör Ehsan Fadakar, numera sociala medier-chef på Aftonbladet, fotar verkligen allt. Från festbilder på SD:s egna "wolfpack" till två trötta djurgårdare vid ett nazistiskt torgmöte.

Nyheter24 i Almedalen

Reporter Viktor Adolfsson är på plats måndag-söndag och bidrar med sina reflektioner under rubriken "Mitt Almedalen". Partiledarnas tal analyseras av Totte Löfström, retoriker specialiserad på politisk retorik.

VISBY. Så är jag till slut här. Gotland, Visby, Almedalen. Gotlandsfärjan la till i hamnen ungefär samtidigt som pressträffen med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson avslutades.

Men när jag gått den långa vägen från mitt boende till Hamnplan var det första jag möttes av inte någon sverigedemokrat. Utan en nazist. Där stod nämligen Svenskarnas parti och hade torgmöte - partiledaren Stefan Jacobsson var en av de som talade. Några få anhängare var där, liksom ett antal journalister som intresseras av partiet, däribland jag själv.

Tänk er. Hade någon ens kunnat föreställa sig att komma till politikerveckan och mötas av ett nazistparti för tio, eller ens fem, år sedan? Förmodligen inte. Men i dag verkar det vara fullt normalt. För det är inte ens någon som reagerar. Någon enstaka ledartext här och där, men inget mer än så.

En förklaring till det kanske kan vara just att Sverigedemokraternas intåg i riksdagen 2010 samtidigt bröt ny mark för rörelser som förut stått partiet nära, men som numera befinner sig en bit till höger om dem.

På samma tema höll Expos vd Daniel Poohl en föreläsning på ämnet "Banar SD väg för nazister?". Han tog upp tre olika miljöer - den rasideologiska (med SvP och andra nazistiska rörelser), Sverigedemokraterna och counterjihad. Men de bör ses som en stor politisk miljö, menar Poohl.

Ute i landet plockar nämligen SvP mandat genom avhoppade sverigedemokrater. SD delar i sin tur ut counterjihad-kopplade tidningen Dispatch International tillsammans med SD-kuriren (som skickas ut till partiets samtliga medlemmar).

När SD kom in i riksdagen 2010 skrev SvP:s partitidning Realisten om "brutna tabun". Nu har partiet en banner på sin hemsida som säger "Läs varför du ska rösta på SvP i stället för SD".

I dag är det SD:s och Åkessons dag i Almedalen. Partiledaren intervjuas i samtliga närvarande medier och den stora delen av bevakningen handlar om Sverigedemokraterna. Men när SD ökar gynnar det också ännu mer extrema krafter.

Poohl menar att det är sannolikt att Svenskarnas parti vinner flera kommunala mandat nästa val. Nazister bland svenska folkvalda. Det skulle vara nästan unikt med undantag för exempelvis Grekland och Ukraina.

Snart ska jag se Åkesson hålla tal. Många är säkert oroade för vad hans parti ska föreslå och hur framgångsrika de ska bli i valet 2014. Men fler borde oroa sig för de som sitter hemma ikväll och tänker att Sverigedemokraterna är för mesiga.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.