"Fler borde använda sig av humor i sina tal"

- 06/07/2013, 11:08
Hannes Hervieu - ordförande för Centerstudenter.
1 av 4

Hannes Hervieu - ordförande för Centerstudenter.

Nyheter24 / Montage

Han vill se roligare politiker - det är inte oseriöst att skämta.
2 av 4

Han vill se roligare politiker - det är inte oseriöst att skämta.

Nyheter24

Annie Lööf på Framtidsstämman tidigare i år.
3 av 4

Annie Lööf på Framtidsstämman tidigare i år.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Lööf på plats i Almedalen - i förgrunden: Miljöminister Lena Ek.
4 av 4

Lööf på plats i Almedalen - i förgrunden: Miljöminister Lena Ek.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Hans mål är att komma in i riksdagen och sätta fokus på högskolefrågor i Centerpartiet. Han ska göra det med ståuppkomik. Nyheter24 har träffat Centerstudenters ordförande Hannes Hervieu.

VISBY. Politiker som skämtar finns det kanske gott om. Men skämten är av varierande kvalitet. Kanske är det för att alldeles för få tar hjälp från exempel ståuppkomiker för att göra talen lite roligare.

Hannes Hervieu, 24, är sedan några månader tillbaka ordförande för Centerstudenter - Centerpartiets studentförbund. Men han hittade till den politiska banan först efter att han provat på en annan bransch - standupen. I gymnasiet gick det så bra att han var nära att hoppa av skolan.

– Jag gjorde inte det utan körde på, vilket nog var tur, säger han till Nyheter24.

I valrörelsen nästa år kommer han att köra standup igen. Från politisk komiker till komisk politiker, så att säga. Men det senare är betydligt lättare, menar han.

– Framför allt så är det mycket lättare att vara rolig i tal än i skämt. Det är svårt med standup och humor men det är i dagsläget inte särskilt svårt att anses vara en rolig politiker. Tröskeln är låg.

"För enkelt att säga Hägglund"

Hittills under Almedalsveckan har talen inte hållit någon större kvalitet när det kommer till humor, menar Hervieu.

– Många tror att det är seriöst att inte skämta men det som är seriöst är att få folk att lyssna. Fler borde använda sig av humor när man talar.

Vilka av partiledarna brukar vara roligast?

– Det är jämt mellan Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund. Men det är för enkelt att bara säga Hägglund. Göteborgsvitsar är inte det jag garvar mest åt även om han är rolig. Han har egentligen inte så mycket skämt utan mer lustiga metaforer och det är inte särskilt svårt att skriva.

Ett, åtminstone i efterhand, humoristiskt inslag i Reinfeldts tal var dansen när han talade om Ny demokrati.

– Galoscherna ja, det var faktiskt ganska likt, säger Hervieu och fortsätter:

– Men det som liknade standup mest när det gäller Reinfeldt var när de här idioterna, rasisterna i publiken, började skrika. Och hur han snabbt svarade på det. Det är det som är det svåra. Många kan dra färdigskrivna skämt men väldigt få kan reagera snabbt i den situationen.

Det är något han själv kan dra nytta av med tanke på sin bakgrund som ståuppkomiker. I debatter sker det alltid något oväntat.

Fick inte servera punsch

Intresset för samhälle och politik fanns tidigt men det var en avgörande faktor som gjorde så att valet föll på Centerpartiet.

– Jag ser mig som socialliberal och är väldigt mån om miljön men jag har också ett kritiskt förhållningssätt till maktkoncentrationen i huvudstaden, trots att jag är stockholmare. Det är bara Centerpartiet som pratar om att decentralisera makt, säger Hervieu.

I Almedalen har hans förbund arrangerat ett seminarium och ett mingel. Det senare uppmärksammades eftersom den utlovade punschen uteblev.

– Man är tydligen tvungen att ha en bartender för att servera punsch men inte för att servera vin. Och vi håller oss gärna till lagen. Men det var lite synd, det är studentikost med punsch.

Det var alltså inte planerat för att kunna göra poängen om en "förmyndarstat"?

– Nej, vi ville inte ha ett punschmingel för att få uppmärksamhet utan för att det är trevligt. Men nu fick folk dricka vin, cider och läsk i stället och det var trevligt det också.

På lördagen är det Centerpartiets dag i Almedalen. Partiledaren tillika näringsministern Annie Lööf ska hålla tal klockan 15.00.

– Jag hoppas verkligen att hon kommer tala om den högre utbildningen och hur den behöver förbättras. Den är både ett sätt för individer att utveckla sig och nyckeln till svensk konkurrenskraft framöver, säger Hervieu och fortsätter:

– Regeringen lägger alldeles för mycket fokus på bara grund- och gymnasieskolan. Man prioriterar inte den högre utbildningen tillräckligt och på lång sikt är det farligt för Sverige.

"Svenska politiker är för dåliga på att måla upp framtiden som vision"

Framför allt så vill han se att fler av partiledarna börjar prata om något större än bara skattesatser och avdrag.

– Det är väldigt lite framtidsvisioner. Det närmar sig val och tyvärr är svenska politiker för dåliga på att måla upp framtiden som vision för att folk ska vilja rösta på dem. Det finns ju alla möjligheter. Torbjörn Fälldin lyckades, Olof Palme målade upp bilden av ett annat samhälle och lockade mycket väljare.

Tror du att Lööf kommer dra något skämt?

– Haha, jag hoppas det i alla fall.