Vilken typ av investeringar ska man göra under inflationen?
Vilken typ av investeringar ska man göra under inflationen? - Foto: Stina Stjernkvist/TT och Henrik Montgomery/TT

Experten svarar: Hur ska man investera under inflationen?

Inflationen har slagit hårt mot många svenska hushåll och värre väntas det bli. Men hur ska man då investera de pengar man faktiskt har? Nyheter24 frågade Frida Bratt, sparekonom vid Nordnet.


Allt fler svenskar har fått vänja sig vid en tunnare plånbok i och med den stigande inflationen. Här kan du läsa om vad inflation egentligen innebär.

Samtidigt har Riksbanken flaggat för fler räntehöjningar framöver och så sent som för en vecka sedan uppgav riksbankschefen Stefan Ingves att det inte är uteslutet med en dubbelhöjning av styrräntan

Viktigt med marginal – hur ska man spara?

Det är därmed av stor vikt att börja se över sin ekonomiska situation och de utgifter man har eller kan komma att få i framtiden.

– Det är viktigt med en marginal. Annars blir det bekymmersamt, sade han Stefan Ingves i SVT i maj. 

Här kan du läsa om en vanlig utgift som många lätt glömmer att de har.

Hur ska man investera under inflationen?

Men vilken typ av investeringar kan då vara bra att göra i detta läge, om man har lite pengar över? Nyheter24 frågade Frida Bratt som är sparekonom hos Nordnet. 

Frida Bratt. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

– Börshumöret är uselt just nu, men med tanke på inflationen är en investering där ändå att föredra framför ett nollräntekonto. Det kan exempelvis vara en aktiefond, säger hon och fortsätter:

– Men då pratar vi om dina långsiktiga sparpengar. På kort sikt vet vi inte hur börsen går, och därför bör som sagt kortsiktiga pengar vara på sparkonto.

Här kan du läsa Frida Bratts bästa spartips.

/
/