Hur länge kommer Riksbanken höja styrräntan?
Hur länge kommer Riksbanken höja styrräntan? - Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Experten: Då kan Riksbanken avbryta räntehöjningarna

Inflationen i Sverige är på den högsta nivån på länge och Riksbanken höjde styrräntan i april. Men hur länge kommer räntan att höjas, och vad skulle kunna få banken att avbryta processen? Nyheter24 frågade Roine Vestman, docent i nationalekonomi.


Inflationen i Sverige, som är på den högsta nivån sedan tidigt 1990-tal, har gjort sig påmind genom skenande drivmedelspriser, dyrare mat och höga elräkningar under de senaste månaderna. Läs här om vad inflation faktiskt betyder och hur hushållen i Sverige påverkas.

För att stävja inflationen beslutade Riksbanken, i slutet av april, att styrräntan skulle höjas med 0,25 procent och man flaggade samtidigt för fler höjningar.

"Prognosen är att räntan kommer att höjas ytterligare två till tre gånger i år", skrev banken i ett pressmeddelande då.

Här kan du läsa om vilka som kan gå vinnande ur inflationen.

När kommer styrräntan stabiliseras?

Men när kan man egentligen förvänta sig att inflationen stagnerar och att räntan stabiliseras då? Nyheter24 frågade Roine Vestman, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

– Man brukar säga att det tar två år tills Riksbankens förändringar av styrräntan får full effekt. Så vi kan förvänta oss en serie av räntehöjningar under 2022 och 2023. Kanske landar vi på en styrränta runt 2 procent under 2023, säger Vestman.

Kommer vi att återvända till en styrränta på 0, och när i så fall?

– I dagsläget ser det inte ut så. Bara om vi går in en djup recession eller kris kommer Riksbanken att avbryta den serie av räntehöjningar som man nu angivit som det troligaste scenariet, konstaterar Vestman.

Läs vad experterna säger om rörlig eller bunden ränta på bolån här.

/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.