Inte lika hetsigt längre. Arkivbild.
Inte lika hetsigt längre. Arkivbild. - Foto: TT

Ny trend: Budgivningar ger sänkta bopriser

Den tidigare så heta bostadsmarknaden har blivit iskall. De hetsiga budgivningarna är historia.I storstäderna får villasäljarna till och med gå ned i pris, enligt bostadssajten Booli.


Fakta: Skillnad mellan utgångspris och slutpris

Booli har under de senaste 30 dagarna undersökt hur slutpriserna blir gentemot de utgångspriser som säljarna gått ut med.

För hela Sverige, både bostadsrätter och villor, är skillnaden 1 procent. Det är 8,7 procentenheter lägre än i fjol.

För villor, hela Sverige, är skillnaden plus 0,2 procent. För lägenheter, hela Sverige, är skillnaden plus 1,3 procent.

Men det är stora olikheter mellan länen.

I exempelvis Skåne, Östergötland, Västmanland och på Gotland är slutpriserna lägre än utgångspriserna för villor.

I bland annat Skåne, Jönköping, Kronoberg och Blekinge är slutpriserna lägre för bostadsrätter jämfört med utgångspriset.

Källa: Booli

— Egentligen såg vi att det började redan i våras. Trenden med budgivningar vände, säger Karin Grundéus, pressansvarig på Booli.

Booli har undersökt hur skillnaderna mellan utgångspris och slutpris har utvecklats. Det visar sig att säljare, som för ett år sedan kunde vänta sig en rejäl uppgång av slutpriset jämfört med utgångspriset, nu får nöja sig med blygsamma 1 procent i genomsnitt för lägenheter och villor i hela Sverige.

I storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne får villasäljarna gå ned i pris. Bostadsrättssäljarna får backa något i Västra Götaland och i Skåne.

Skillnaden mellan utgångspris och slutpris för hus den senaste månaden, procent.

— Det är väldigt lågt. Förra året var det 10 procents uppgång i genomsnitt.

Kylts av

Enligt Booli beror den lugnare budgivningen på att bostadsmarknaden har kylts av ordentligt. Högre räntor och oro i omvärlden gör att svenskarna inte längre är lika heta på gröten när det gäller bostäder.

Skillnaden mellan utgångspris och slutpris för lägenheter den senaste månaden, procent.

— Det är också ett större utbud. Det är många som har lagt ut bostäder till försäljning.

Så har det varit i ungefär ett halvår – säljarna vill passa på att sälja medan priserna håller i sig, för sedan vet ingen vad som händer. Då byggs utbudet på, förklarar hon.

— Men vi har också sett ett skifte när det gäller lockpriserna. Tidigare gick mäklare och säljare ut med ett lägre pris. Men nu är det inte så.

Högre utgångspriser

Utgångspriserna ligger 7 procent högre jämfört med i fjol, berättar hon.

— Säljarna vågar inte lägga för låga utgångspriser. De vill få sin bostad såld, och till det pris de vill ha. Tidigare kunde de lägga ett lockpris och trissa upp det.

Nu blir priset mer en förhandling mellan köpare och säljare.

— Det kommer nog fortsätta så en tid. Det är svårt att säga hur det blir, men det kan hålla i sig. Det kommer ju fler räntehöjningar, säger Karin Grundéus.

TT
/
/
/
/
/