Miljardkraven staplas nu på hög för det bankrutta imperiet FTX, som den tidigare hyllade kryptostjärnan Sam Bankman-Fried byggt upp. Arkivbild.
Miljardkraven staplas nu på hög för det bankrutta imperiet FTX, som den tidigare hyllade kryptostjärnan Sam Bankman-Fried byggt upp. Arkivbild. - Foto: TT

Miljardkraven radas upp mot kraschade FTX

Det kollapsade kryptoimperiet FTX är skyldigt sina 50 största fordringsägare motsvarande 33 miljarder kronor, enligt domstolshandlingar.Det är dock högst oklart om de kan få tillbaka pengarna.


Fordringarna bland de 50 största fordringsägarna – som totalt har krav på 3,1 miljarder dollar (cirka 33 miljarder kronor) varierar mellan 21 miljoner och 226 miljoner, visar handlingar som lämnats in till konkursdomstolen i Delaware, USA, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Vilka fordringsägarna är framgår inte.

Över en miljon fordringsägare

Det totala antalet fordringsägare i den domstolsprocess som har inletts sedan FTX ansökt om konkursskydd den 11 november kan uppgå till över en miljon, enligt FTX-jurister nyhetsbyrån varit i kontakt med.

Det är högst oklart hur stor andel av fordringarna som FTX nya chef, John Ray, kan betala med realiserade tillgångar. Enligt tidningen Financial Times ska de likvida tillgångarna som finns kvar i FTX-imperiet uppgå till omkring en miljard dollar, medan skuldberget beräknas uppgå till omkring nio miljarder.

John Ray har dock beskrivit såväl bokföringen som kontrollfunktionerna i FTX som det värsta han har sett under sin långa karriär inom konkursförvaltning – där han bland annat var med och hanterade likvideringen av energijätten Enron för drygt 20 år sedan.

En avgörande faktor bakom likviditetskrisen för FTX var att bolaget tagit stora lån från koncernens egna handelsbolag Alameda Research, bland annat i form av kundtillgångar. Alameda ska i sin tur byggt upp en stor del av sin balansräkning på koncernens egna kryptotillgång FTT.

Lägsta bitcoin-kursen på över två år

FTX-grundaren Sam Bankman-Fried avgick från posten som plattformens vd i samband med att FTX lämnade in sin ansökan om konkursskydd. Sedan dess har John Ray dessutom sparkat en rad toppchefer i koncernledningen.

FTX-kollapsen har slagit hårt mot bitcoin och andra kryptovalutor.

En bitcoin kretsar just nu kring 16 000 dollar, den lägsta nivån på över två år. Det kan jämföras med 48 000 dollar i mars i år och den historiska toppen på 68 000 dollar hösten 2021.

TT
/
USA
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

1 timme sedan
Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.