Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson.
Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson. - Foto: Janerik Henriksson/Tim Aro/TT

Magdalena Andersson pressar regeringen: "Låt folk skjuta upp elräkningarna"

Låt människor och företag med små marginaler skjuta upp sina elräkningar till dess att elstödet är på plats. Det vill Socialdemokraterna, som på nytt försöker pressa regeringen att införa en "elräkningsakut".


— Det här bör kunna gå snabbt, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Förslaget lanserade partiet redan i valrörelsen. Det går ut på att staten erbjuder lån till elhandelsbolagen för att säkra att de i sin tur ska kunna erbjuda avbetalningsplaner till kunderna.

Regeringen behöver också se till att elstödet betalas ut snarast, säger Magdalena Andersson. Och att hushåll och företag i norra Sverige också får ta del av det.

Magdalena Andersson om regeringen: "Göra om göra rätt"

— Här behöver regeringen göra om och göra rätt, säger Magdalena Andersson.

Det var dock S-regeringen som tog fram direktiven om elstödet till Svenska kraftnät, vilket ledde till den modell som nu gäller om att endast södra och mellersta Sverige ska få kompensation för höga elpriser.

— Lite förvånad var man väl ändå att de (Svenska kraftnät) lämnade hela norra Sverige utan, säger Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

TT
/
/
/
/
El
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel: Lämna "farlig stridszon" i norra Gaza

Argentina vill ha Irans inrikesminister gripen

Argentina ber Interpol att gripa Irans inrikesminister Ahmad Vahidi, rapporterar flera medier. Han är ansvarig för bombattentatet mot judiska Amia-centret 1994, enligt regeringen.

Förlust för SJ – skyller på vädret

Statliga tågoperatören SJ gjorde en förlust på 74 miljoner kronor under första kvartalet, vilket kan jämföras med en vinst på 48 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Älvsbyn rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 374, Bredsel.", skriver polisen på sin hemsida.

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Postnords vd Annemarie Gardshol tjänar 935 000 kronor i månaden. Hennes höga lön och extrema löneökning har fått hård kritik från brevbärarna. "Hur rättfärdigar hon sin lön", skriver de i ett upprop.

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

1 timme sedan
Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.