Teslagrundaren och Twitterägaren Elon Musk har rört upp mycket känslor och skrämt bort många stora annonsörer från Twitter efter köpet i höstas. Arkivbild.
Teslagrundaren och Twitterägaren Elon Musk har rört upp mycket känslor och skrämt bort många stora annonsörer från Twitter efter köpet i höstas. Arkivbild. - Foto: TT

Annonsörflykt från Twitter

Fler än 500 av det sociala nätverket Twitters största annonsörer har stoppat sina kampanjer på plattformen sedan Elon Musk köpte bolaget, rapporterar flera medier.Det talas om ett intäktsras på 40 procent.


Uppgifterna om 500 stora annonsörer som valt att sluta investera i annonser på Twitter ska ha presenterats av Siddharth Rao, en högt uppsatt teknikchef på Twitter, för personalen på ett möte i tisdags, rapporterar nyhetssajten The Information.

Audi och Pfizer

Enligt uppgift ska annonsörernas avhopp dragit ned Twitters intäkter per dag med 40 procent jämfört med motsvarande dagar för ett år sedan, rapporterar nyhetsbrevet The Platformer.

Annonsintäkter stod för 90 procent av Twitters totala intäkter under 2021.

Bland de mer kända annonsöravhoppen finns bland annat den tyska biltillverkaren Audi och det amerikanska läkemedelsbolaget Pfizer.

Floden av annonsörer som överger Twitter förklaras bland annat av att hot och hat på plattformen tar allt mer utrymme efter Musks köp, då Musk beskriver sig själv som en absolutist när det gäller "yttrandefrihet".

Han har bland annat twittrat:

"Om yttrandefriheten går förlorad i USA finns det bara tyranni kvar framför oss".

Twitters renommé har sedan Musk tog över dessutom svärtats av en rad uppmärksammade fejk-konton, som påstått sig vara en person eller organisation som de inte är.

Sparkat mer än hälften

Uppgifterna om att många annonsörer valt att sluta spendera pengar på Twitter-kampanjer kommer sedan tidningen Financial Times rapporterat att Twitter redan i slutet av januari ska börja betala ränta på det lån på 13 miljarder dollar som Musk tog för att möjliggöra köpet av Twitter för 44 miljarder dollar.

Årskostnaden för Twitterlånet beräknas till 1,5 miljarder dollar.

Elon Musk – som kan skryta med 120 miljoner följare på Twitter – har sedan han tog över Twitter hunnit sparka mer än hälften av personalen på det San Francisco-baserade bolaget. Han har även gjort försök att ta betalt för Twitter-konton och gjort en rad omstridda nedstängningar av konton.

Musks Twitter riggade i veckan även en stor nätauktion på Heritage Global Partners sajt av 631 mer eller mindre unika Twitter-interiörer från San Francisco-kontoret – däribland neonskyltar, skulpturer, sammanträdesbord och lyxiga kaffemaskiner.

Strax före jul lovade Elon Musk, efter en omröstning på Twitter, att lämna över vd-posten på Twitter så fort en lämplig kandidat dyker upp.

Han riggade även en uppmärksammad omröstning på Twitter om den tidigare USA-presidenten Donald Trumps närvaro på plattformen.

"Folket har talat", twittrade Musk sedan 52 procent av 15 miljoner användare röstat för att återaktivera Trumps konto.

TT
/
Jul
/
Hot
/
/
USA
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.