Ryska miljardintäkter från diamantgruvor har blivit en het fråga inför nästa sanktionspaket från EU. Arkivbild
Ryska miljardintäkter från diamantgruvor har blivit en het fråga inför nästa sanktionspaket från EU. Arkivbild - Foto: TT

Belgien vill stoppa ryska "blodsdiamanter"

Belgiens premiärminister Alexander De Croo verkar trots landets starka diamantlobby ha svängt i den inrikespolitiskt känsliga frågan om sanktioner mot ryska diamanter."Ryska diamanter är blodsdiamanter", skriver han i ett uttalande till nyhetstjänsten Politico.


Fakta: Korta fakta om diamantmarknaden

Enligt färsk belgisk handelsstatistik importerades ryska diamanter för 676 miljoner euro (cirka 7,6 miljarder kronor) till Belgien under andra kvartalet 2022. Under tredje kvartalet hade beloppet krympt till 154 miljoner euro, omkring en fjärdedel av det historiska snittet.

Antwerpen kontrollerar normalt 85 procent av den globala marknaden för rådiamanter, omkring 50 procent av marknaden för polerade diamanter och 40 procent av marknaden för diamanter för industriell användning.

Ryska Alrosa – som till en tredjedel ägs av den ryska staten och till 25 procent av lokala ryska myndigheter – står i sin tur för omkring en tredjedel av utbudet av rådiamanter på världsmarknaden.

Källor: Bloomberg, Financial Times, Politico

Den belgiska regeringen har, i förhandlingarna om de nio sanktionspaket mot Ryssland som EU hittills fått på plats, stoppat förslag om sanktioner som stänger ute diamanter från ryska företag från handeln med de ädla stenarna.

Men inför sonderingarna inför det tionde sanktionspaketet har något hänt i Bryssel. Alexander De Croo har tröttnat på att Belgien pekas ut som syndabock, rapporterar Politico.

"De ryska intäkterna från diamanter kan bara stoppas om de ryska diamanterna inte längre får handlas på västerländska marknader", skriver De Croo och tillägger att hans regering nu arbetar med sina allierade för att stoppa de ryska diamanternas flöde på världsmarknaden.

Nytt sanktionspaket till årsdagen

Diamantsanktionerna – sedan tidigare ett krav från Ukraina och EU-länder som Polen och Litauen – kan därmed bli en del av det paket av sanktioner mot Ryssland som EU siktar på att presentera på årsdagen av den ryska attacken mot Ukraina den 24 februari.

Den kanadensiska Alrosa-konkurrenten Lucara Diamond är med på noterna.

— Diamanter från Ryssland borde beläggas med sanktioner, sade nyligen vd:n Eira Thomas till tidningen Financial Times.

De Croo har dock en hel del att göra för att få med sig alla sina samarbetspartner i Belgien på att gå emot diamantlobbyn i belgiska Antwerpen – sedan århundraden centrum för världshandeln med diamanter.

Diamantlobbyn i Antwerpen har kampanjat hårt mot ett förbud mot ryska diamanter. Och den belgiska koalitionsregeringen består av sju partier med stora ideologiska skillnader sinsemellan, vilket gör den känslig för hårda konflikter.

Och även om De Croo skulle få hela sin bräckliga koalition att ställa upp på diamantsanktioner har han en inrikesarena att ta hänsyn till. Den regionala regeringen i Flanders leds av flamländska nationalister vars partiledare – Bart De Wever – även är borgmästare i diamantstaden Antwerpen.

Varnar för tusentals förlorade jobb

Från diamantindustrin vill man inte se några sanktioner ryska diamanter. Branschorganisationen i Antwerpen uppskattar att 10 000 arbetstillfällen i staden står på spel – direkt och indirekt – om sanktioner införs. Dessutom skulle sanktioner bara leda till att verksamheten flyttar till Förenade arabemiraten eller Indien, varnar de.

— Sanktioner skulle ge bort en industri som omsätter 40 miljarder dollar till länder som är Putinregimens bästa vänner just nu, säger Tom Neys, talesperson för branschorganisationen.

I stället försöker Neys och hans organisation få omvärlden att anamma ett system med strikt ursprungsmärkning av diamanter, byggt på det system som används just i Antwerpen.

Alrosa hade månaderna efter den ryska attacken stora problem, då USA-sanktioner mot bolaget gjorde att banker inte ville hjälpa diamantindustrin med transaktioner där det ingick ryska stenar.

Priserna sköt i höjden, särskilt för små diamanter och stenar med lägre kvalitet.

Men redan i somras rapporterade Bloomberg om hur Alrosa hade hittat nya transaktionsvägar. Med hjälp av banker i länder utan sanktioner mot Ryssland – som Indien – kunde man runda USA-sanktionerna, vilket gjorde att bolaget i augusti nått upp till en försäljning på kanske 250 miljoner dollar per månad – bara omkring 50-100 miljoner dollar lägre än normalt.

TT
/
/
EU
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes till 16 års fängelse i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.