Nyheter24
Annons

Rapportras för Handelsbanken

Publicerad: 8 feb. 2023, kl. 07:08
Uppdaterad: 8 feb. 2023, kl. 13:06
Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, rapporterar bokslut för 2022. Arkivbild. Foto: TT

Handelsbankens aktie faller kraftigt, ned med nästan 7 procent på Stockholmsbörsen.Kursraset kommer trots att banken höjer utdelningen kraftigt och redovisar ett oväntat starkt resultat för fjärde kvartalet 2022. Oväntat höga kostnader, pekar analytiker på som orsak.

"Kostnaderna var högre än väntat", skriver Omar Keenan, analytiker på den schweiziska banken Credit Suisse, i en kommentar.

Han tycker även att extra utdelningen ovanpå den höjda ordinarie utdelningen blev lite i underkant.

Oväntat höga kostnader

Kollegan Maria Semikhatova på den amerikanska storbanken Citi lyfter också upp oväntat höga kostnader i en snabbanalys av den i övrigt starka rapporten.

"Kostnaderna överstiger förväntningarna till följd av ökade IT-investeringar och ledningen räknar med att den högre utvecklingstakten mot slutet av året kommer hålla i sig under 2023", skriver hon.

Annons

Handelsbanken är en av de stora spelarna på den svenska bolånemarknaden, som tvärnitat när det gäller tillväxten i kölvattnet på de kraftiga prisnedgångarna på bostäder under det gångna året.

Liksom andra storbanker uppger Handelsbanken att det just på denna front är en press nedåt på bankens marginaler.

— Hela 2022, liksom året innan, har varit präglat av en stor konkurrens. Det är ingen tvekan om det. Det har naturligtvis visat sig också i marginalerna, som successivt har dragit sig nedåt. Så ser det ut hos oss också, säger Handelsbankens vd Carina Åkerström om bolånemarginalen.

Inlåningen väger upp

Detta vägs dock upp – med råge – av väsentligt bättre marginaler på bankens inlåning, som med nollräntan för ett år sedan kostade pengar. På den fronten går det bättre än väntat, med ett oväntat stort lyft för räntenettot, det vill säga det som banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor.

Annons

— Ska man summera 2022 tycker jag att vi har haft en stabil tillväxt i våra bolån, men det är ingen tvekan om att det nya marknadsläge som inträffat, där hela marknaden mattats av, har påverkat våra inflöden också. Kombinerat med att väldigt många av våra kunder väljer att fortsätta att amortera och amortera i en högre takt. Det påverkar volymerna, så att marknadsandelen inte hålls uppe på det sättet. Men det är ändå stabilt, skulle jag säga.

Trots att bankens kunder fått det allt tuffare när inflationen äter upp reallönerna och räntorna lyfter stannar kreditförlusterna i fjärde kvartalet på 54 miljoner kronor. Detta handlar dessutom i huvudsak om vad som kallas för ytterligare reserveringar för befarade kreditförluster i framtiden – som alltså ännu inte har realiserats.

— När man blickar lite framåt och ser vad som händer kan man väl vänta sig i samhället i stort att det i någon mening kommer se lite annorlunda ut. Men vi ser faktiskt inget av det nu i vår egen portfölj, säger Åkerström.

Påfylld buffert

Bufferten för att hantera befarade kreditförluster fylls dock på något och där finns nu totalt 620 miljoner kronor.

Annons

Det kostnadslyft som fått analytiker att höja på ögonbrynen verkar inte bekymra Åkerström. Hon tycker att banken har bra koll på kostnadsläget efter år präglade av digitalisering, effektiviseringar och en hel del kontorsnedstängningar.

— Vi kommer fortsätta jobba med effektiviseringar. Men det sker på daglig basis överallt i hela banken. De kostnadsökningar vi ser, framförallt under fjärde kvartalet, handlar uteslutande om en digital fokusering av kundmötet – vi skapar ökad kundtillgänglighet digitalt, säger Åkerström.

TT: Innebär digitaliseringen att du ser framför dig färre anställda och kontor om ett år?

— Det är inte den relation vi ser. Våra kontor – som i Sverige fortfarande är över 200 stycken – gör ett alldeles utmärkt arbete. De gör att vi finns lokalt, nära våra kunder, och det är där vi också gör mycket av vår rådgivning, säger Åkerström.

Avyttrat i Danmark

Utdelningen höjs med 10 procent till 5:50 kronor. Ovanpå det blir det en extra utdelning på 2:50 kronor, enligt styrelsens förslag inför årsstämman. Extrautdelningen handlar i princip uteslutande om att banken dragit in mycket kapital på sin avyttring av verksamhet i Danmark.

— Det är balanserat, säger Åkerström om utdelningsförslaget.

Hon tillägger som många kollegor att man också ska komma ihåg att många aktieägare i de svåra tider som råder för många i inflations- och räntechocken också har nytta av utdelningen.

— Det är inte bara stora institutioner, utan också mycket småsparare och stiftelser som kommer få detta, säger Åkerström.

Fakta: Utdelningar för 92 miljarder på väg

De nordiska storbankerna går ovanligt bra i det högre ränteläget i inflationschockens spår. Särskilt mycket ökar de intäkterna på att marginalerna på kundinsättningar ökar när räntorna lyfter. Vinsterna lyfter överlag och utdelningarna till ägarna hänger med uppåt.

SEB höjer utdelningen med drygt 12 procent till 6:75 kronor per aktie. Totalt ger det ägarna 14,7 miljarder kronor.

Swedbank delar ut 9:75 kronor per aktie, mot 11:25 kronor per aktie året före (men då räknas en extra utdelning på 2 kronor per aktie in). Totalt får Swedbanks ägare dela på 11 miljarder i år.

Handelsbanken höjer utdelningen med 10 procent och delar ut 5:50 kronor plus. Ovanpå det blir det en extra utdelning på 2:50 kronor, kopplad till avyttringar i Danmark. Sammanlagt ger det ägarna en utdelning på 15,8 miljarder kronor.

Nordea, med huvudkontor i Helsingfors, höjer utdelningen med 16 procent till 0:80 euro per aktie. Omräknat i kronor innebär det att bankens 585 000 ägare får dela på 33 miljarder.

Köpenhamnsbaserade Danske Bank ställde i år in utdelningen, då resultatet tyngdes av stora USA-böter.

Norska DNB Bank ska redovisa bokslut torsdag den 9 februari. Inför det räknar analytiker i snitt med en utdelning på 10:93 norska kronor per aktie. Omräknat i svenska kronor skulle det bli 17,6 miljarder kronor.

Summa summarum innebär detta att de nordiska storbankerna totalt väntas skifta ut 92 miljarder kronor till sina ägare i år. Nästan hälften – 41,5 miljarder – kommer från de tre bankerna med huvudkontor i Stockholm: Handelsbanken, SEB och Swedbank.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons