Axfoods vd Klas Balkow fasta lön låg under 2022 på 8,4 miljoner kronor.
Axfoods vd Klas Balkow fasta lön låg under 2022 på 8,4 miljoner kronor. - Foto: Fredrik Sandberg /TT/Claudio Bresciani

Högre matpriser gav matjättens vd 4,7 miljoner kronor i bonus

Axfoods vd och ICA:s tidigare vd tog ut miljoner i bonus – tack vare högre matpriser. Det är stötande, säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.


Icas tidigare vd Per Strömbergs samlade lön och pension landade på drygt 36 miljoner kronor för 2022. Av detta var 17,4 miljoner lön och 13,2 miljoner rörlig ersättning, bonus.

Axfoods vd Klas Balkow fasta lön låg under 2022 på 8,4 miljoner kronor. Bonusen landade på nästan 4,7 miljoner kronor. Sammantaget blev det över 23 miljoner kronor för honom under 2022.

Många familjer kan inte handla mat på samma sätt som de brukar

Nooshi Dadgostar anser att vd:arna borde ha avstått från sina bonusar helt och hållet.

— Ja, självklart. Många familjer känner en stor oro inför att de inte kan handla mat på samma sätt som de brukar. Att då fortsätta med dessa fantasiutdelningar, vinster och bonusutdelningar, det är stötande.

"Slag i ansiktet"

Även Socialdemokraternas talesperson Mikael Damberg provoceras av miljonbonusarna och hänvisar till att vanliga löntagare förväntas ta ansvar i ett läge där inflationen stuckit iväg.

— Det blir en väldigt märklig utveckling som ägarna i de här bolagen borde ha tänkt på, för annars blir det nästan som ett slag i ansiktet på många konsumenter som i dag har svårt betala för de dyra matpriserna.

Matpengar går rakt ner i fickorna på direktörerna

LO:s ordförande Susanna Gideonsson skriver på Twitter:

"Blir bestört av denna nyhet. LO-familjernas surt förvärvade matpengar går rakt ner i fickorna på direktörerna i oligopolkedjorna. Oansvarigt är det minsta man kan säga. Regeringen måste vakna. Ta kedjorna i örat, stoppa prisrusningen".

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) är även hon provocerad.

— Här finns ansvar att ta i alla led, säger hon.

"Misslyckat möte"

Finansministern hade under tisdagen ett möte med matjättarna ICA, Axfood och Coop för att se till att de inte höjer priser i onödan. Efter mötet hoppas Svantesson att man ganska snart ska märka en prissänkning.

Nooshi Dadgostar anser dock att mötet var ett spel för galleriet. Ingen överenskommelse nåddes om något pristak på basvaror.

— Det här är ett misslyckat möte. Det visar att Elisabeth Svantesson inte är mogen uppgiften. Statsministern måste nu samla partiledarna för krissamtal. Föräldrar avstår från att äta middag för att barnen ska få äta tillräckligt.

Mikael Damberg säger att han hade förväntat sig en mer konkret plan från regeringen och hänvisar till hur prisutvecklingen hanterats i Norge och Frankrike.

TT
/
/
/
Mat
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.