Socialdemokraternas energipolitiska talesperson Fredrik Olovsson vill att energi- och näringsminister Ebba Busch snarast kommer till näringsutskottet om elstödet. Arkivbild.
Socialdemokraternas energipolitiska talesperson Fredrik Olovsson vill att energi- och näringsminister Ebba Busch snarast kommer till näringsutskottet om elstödet. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

S vill höra Busch i riksdagen om elstöd

Publicerades: 22 Mar, 11:38, Uppdaterades: 22 Mar, 15:12

Socialdemokraterna begär att energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) kommer till riksdagens näringsutskott. Hon måste, anser S, redogöra för hur regeringen har tänkt lösa de oklarheter som uppstått kring skatter och statsstöd efter det att ett antal företag som drivs som enskild firma har fått elstöd avsett för hushåll.


— Det måste finnas en analys hos regeringen om hur det förhåller sig till regelverket för statsstöd, säger Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för S, till TT.

I värsta fall skulle företagare som driver enskild firma, till exempel lantbrukare, kunna bli återbetalningsskyldiga för stöden de fått eftersom dessa var avsedda för hushåll.

Det generella elstödet för företag är regeringen ännu inte klar med. En anmälan till EU-kommissionen för granskning av det är ännu inte inskickad, men regeringen har sagt att ambitionen är att företagen ska kunna börja söka stöd den 30 maj. Det förutsätter att EU godkänner stödet.

Försäkringskassan har meddelat att den och Skatteverket ska se till att företag som redan har fått del av hushållsstöd inte också får stöd avsett för företag. De ska heller inte behöva drabbas av återkrav bara för att de har fått stöd avsett för hushåll.

TT
/
EU
/
/
Senaste nytt

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

Krisen avvärjd: Jordgubbar till midsommar

Den senaste tidens värme har gjort att jordgubbarna ser ut att mogna i tid. Det ska gå att få svenska jordgubbar på bordet till midsommar i hela landet, enligt Bärfrämjandet.

Efter åtalet – Trump möter vänligt sinnad publik

USA:s tidigare president Donald Trump gör sina första officiella framträdanden sedan han åtalats i ett omfattande federalt mål – och han väljer att göra dem hos några av sina trognaste republikanska anhängare i delstaten Georgia och i North Carolina.

Barnens öde lyfter hela landet

1 timme sedan
Vi hittade barnen: mirakel, mirakel, mirakel! Orden speglar stämningen i Colombia och tillhör general Pedro Sánchez som ledde sökinsatsen efter de fyra försvunna barnen i Amazonas regnskog.

Skottlossning vid Farsta centrum – två personer skottskadade

1 timme sedan
Två personer har skjutits i närheten av Farsta centrum i södra Stockholm, enligt polisen.

Kvinna häktad för mord i Limhamn

1 timme sedan
En kvinna som misstänks för mord på sin make i Limhamn i Malmö i onsdags har nu häktats, rapporterar Sydsvenskan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.