Exklusiva nummerplåtar visar din status i Dubai. Arkivbild.
Exklusiva nummerplåtar visar din status i Dubai. Arkivbild. - Foto: Kamran Jebreili

Det här står på världens dyraste regplåt – såldes för 155 miljoner

Sugen på en ny nummerplåt till bilen? Då skulle du ha varit med och budat på nummerplåten som såldes i Dubai i lördags. Pris: Drygt 155 miljoner kronor.


En förmögen bilägare budade på lördagen hem världens hittills dyraste nummerplåt när hen betalade drygt 155 miljoner kronor för skylten med texten "P7".

Skylten såldes på auktionsfirman Emirates Auction LLC och ska vid första anblicken se ut som om den bara har nummer 7, eftersom bokstaven P är placerad en bit bort från siffran, skriver Bloomberg.

Populära skrytplåtar

Att just auktionera ut skrytplåtar till bilar är en av auktionsfirmans specialiteter, eftersom det är populärt bland de rika invånarna i emiratet att visa upp sin status och förmögenhet genom exklusiva nummerplåtar.

Årets auktion slog rekordåret 2008 då den lokala affärsmannen Saeed Abdul Ghaffar Khouri betalade drygt 147 miljoner kronor för nummerplåten "1" i Abu Dhabi.

Vem som budade hem rekordskylten i år har inte avslöjats.

Auktionen i Dubai i Förenade Arabemiraten arrangerades för att samla in pengar till landets ledare Sheikh Mohammed bin Rashids globala mathjälpsorganisation "1 Bilion Meals Endowment".

Ger fördelar

En unik nummerplåt med få nummer är en statussymbol i arabemiratet och kan ge många fördelar, vilket har fått emiratets rika att slåss om skyltar med så korta nummer som möjligt. Bland annat sägs de exklusiva skyltarna kunna ge fördelar inom affärsvärlden eller vid reservation på till exempel en restaurang.

Även i andra länder är skrytskyltar populärt. Någon köpte till exempel skylten "R" vid en auktion i Hongkong tidigare i år för drygt 33 miljoner kronor.

I Sverige kommer du betydligt billigare undan med en unik nummerplåt. Här kostar den 6 200 kronor och är då giltig i tio år.

TT
/
/