Det är dags för de svenska storbankerna att lägga korten på bordet för första kvartalet. Det väntas bli kraftiga vinstlyft.Detta trots turbulens i banksektorn i USA och Europa, som tryckt upp riskpremier och skapat stök på obligationsmarknaden. Det blåser även motvind på bolånemarknaden i räntelyftets spår.
Inom loppet av ett dygn – med start tidigt på onsdag morgon – ska i tur ordning Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank redovisa sina delårsrapporter för årets första kvartal.
Rapporterna kommer efter en period präglad av högre riskpremier på bankers finansiering i skuggan av massiva utflöden från bankkonton – som sänkt flera nischbanker i USA och som nästan slog ut den anrika schweiziska förmögenhetsförvaltaren Credit Suisse i mars.
På hemmafronten är det också stökigt. Ett högre ränteläge stryper efterfrågan både på bolån och företagskrediter.
Den amerikanska storbanken Citis bankanalytiker har tittat närmare på förutsättningarna för de svenska storbankerna inför rapporterna. De konstaterar att det trots allt ser lite bättre ut än väntat i de nordiska ekonomierna, inklusive Sverige. Och risken för att inflationen ska skena i väg ännu mer har dämpats av den svenska lönerörelsen, som resulterat i förhållandevis måttliga löneökningar trots den skyhöga inflationen.
Samtidigt präglas bankernas lukrativa bolånemarknad av inbromsningen på bostadsmarknaden, med prisfall och högre räntor som drivkrafter.
Bankerna har också än så länge valt att krympa sina bolånemarginaler och inte höjt boräntorna i samma takt som Riksbanken har höjt styrräntan.
Detta ser dock inte ut att dra ned räntenettot, det vill säga det bankerna tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor. Bankernas sparräntor och andra inlåningsräntor har nämligen höjts ännu mindre än boräntorna.
Resultatet är tydligt. Det pekar mot kraftigt stigande räntenetto jämfört med första kvartalet 2022, enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställningar av prognoser. Citis analytiker gör samma bedömning.
Och bland de svenska bankerna fortsätter Nordea och Swedbank att se relativt bättre ut jämfört med SEB och Handelsbanken om man utgår från hur räntorna ligger på nya bolån med tremånaders löptid, enligt Citis analytiker.
För Handelsbanken räknar analytiker i snitt med att det blir en vinstökning före kreditförluster till 8 624 miljoner kronor, upp från 7 138 miljoner ett år tidigare, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Räntenettot väntas lyfta till 11 134 miljoner kronor, från 8 013 miljoner.
Från Wallenbergsfärens storbank SEB väntas ett vinstlyft till 10 750 miljoner kronor, upp från 8 974 miljoner. Räntenettot väntas också få ett lyft, till 10 148 miljoner från 7 062 miljoner ett år tidigare.
Swedbank väntas göra en vinst på 10 367 miljoner kronor och redovisa ett räntenetto på 11 489 miljoner kronor. Det kan jämföras med en vinst på 6 368 miljoner och ett räntenetto på 6 792 miljoner ett år tidigare.
Nordeaprognosen ligger på en vinst före kreditförluster på 1 388 miljoner euro och ett räntenetto på 1 721 miljoner euro. Ett år tidigare gjorde Nordea en vinst på 1 102 miljoner euro med ett räntenetto på 1 308 miljoner euro.
Källor: Bloomberg och bankernas rapporter