Vänsterpartiet vill utreda förköpsrätt på fastigheter. Arkivbild.
Vänsterpartiet vill utreda förköpsrätt på fastigheter. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

V: Ge staten förtur att köpa SBB:s fastigheter

Publicerades: 25 Maj, 21:30

Vänsterpartiet vill snabbutreda en statlig förköpsrätt av fastigheter, bland annat för att kunna ta över delar av krisande SBB:s fastighetsbestånd – och undvika budstrid. Det skriver höga partiföreträdare på DN Debatt.


Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar och ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati anser att staten kan komma att behöva ta över delar av bolaget SBB:s fastigheter. Krisande och högt skuldsatta SBB har specialiserat sig på att hyra ut fastigheter till offentlig sektor, inklusive sådana som är säkerhetspolitiskt viktiga.

Vänsterpartiet vill utreda huruvida staten bör ges förköpsrätt på sådana fastigheter, bland annat för att undvika att de köps upp av främmande makt eller av "säkerhetspolitiskt skadliga" aktörer.

"Staten behöver nu agera. Men den bör inte gå in på fastighetsmarknaden som budgivare på SBB:s fastigheter. Det skulle bara trissa upp priset och i praktiken rädda SBB:s ägare från krisen".

Partiet anser att staten ska ges möjligheten att köpa fastigheter – före en eventuell budgivning som driver upp priset.

"En förköpsrätt kan liknas vid den hembudsrätt som i dag finns för hyresgäster som bildar bostadsrättsförening. Om fastighetsägaren (hyresvärden) vill sälja fastigheten kan föreningen anmäla till Lantmäteriet att de vill köpa denna och får då förköpsrätt."

TT
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Colombia och gerillagrupp överens om vapenvila

Färre självmord vid järnvägen

1 timme sedan
Antalet självmord och självmordsförsök inom järnvägen minskade från 90 till 71 under 2022 jämfört med året innan, enligt siffror från myndigheten Trafikanalys.

Kraftig brand i flerfamiljshus i Sundsvall

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerfamiljshus norr om Sundsvall på fredagskvällen.

Polisen i Sandviken rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Brand i buskage", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Åtalet försvårar Trumps presidentchanser

3 timmar sedan
Åtalet mot Donald Trump riskerar att få stora negativa konsekvenser för hans fortsatta presidentvalskampanj. Det bedömer Jan Hallenberg, professor emeritus vid Utrikespolitiska institutet. Det här gör det betydligt mindre sannolikt för Trump att bli president igen, säger han.

Larm om skottlossning söder om Stockholm – en person skadad

3 timmar sedan
Polisen har fått in samtal om en skottlossning i Jordbro i Haninge kommun. Vittnen uppger till polisen att det finns en skadad person på platsen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.