Vänsterpartiet vill utreda förköpsrätt på fastigheter. Arkivbild.
Vänsterpartiet vill utreda förköpsrätt på fastigheter. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

V: Ge staten förtur att köpa SBB:s fastigheter

Vänsterpartiet vill snabbutreda en statlig förköpsrätt av fastigheter, bland annat för att kunna ta över delar av krisande SBB:s fastighetsbestånd – och undvika budstrid. Det skriver höga partiföreträdare på DN Debatt.


Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar och ekonomisk-politiske talesperson Ali Esbati anser att staten kan komma att behöva ta över delar av bolaget SBB:s fastigheter. Krisande och högt skuldsatta SBB har specialiserat sig på att hyra ut fastigheter till offentlig sektor, inklusive sådana som är säkerhetspolitiskt viktiga.

Vänsterpartiet vill utreda huruvida staten bör ges förköpsrätt på sådana fastigheter, bland annat för att undvika att de köps upp av främmande makt eller av "säkerhetspolitiskt skadliga" aktörer.

"Staten behöver nu agera. Men den bör inte gå in på fastighetsmarknaden som budgivare på SBB:s fastigheter. Det skulle bara trissa upp priset och i praktiken rädda SBB:s ägare från krisen".

Partiet anser att staten ska ges möjligheten att köpa fastigheter – före en eventuell budgivning som driver upp priset.

"En förköpsrätt kan liknas vid den hembudsrätt som i dag finns för hyresgäster som bildar bostadsrättsförening. Om fastighetsägaren (hyresvärden) vill sälja fastigheten kan föreningen anmäla till Lantmäteriet att de vill köpa denna och får då förköpsrätt."

TT
/
/
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ostadigt påskväder väntas

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.