Videos som sprider lögner om presidentvalet 2020 tillåts på Youtube igen. Arkivbild.
Videos som sprider lögner om presidentvalet 2020 tillåts på Youtube igen. Arkivbild. - Foto: Jacquelyn Martin

Youtube slutar radera lögner om presidentvalet

När USA:s dåvarande president Donald Trump felaktigt hävdade att han vann valet 2020 valde Youtube att förbjuda videor som spred lögnen.


Under två och ett halvt år har nu tiotusentals videor som brutit mot bestämmelserna, raderats. Men i fredags valde Youtube att häva beslutet, rapporterar Variety.

I ett blogginlägg hänvisar Youtube bland annat beslutet till det stundande valet 2024, som Trump kandiderar till.

"Möjligheten att öppet debattera politiska åsikter – även de som är kontroversiella eller baserade på antaganden som motbevisats – är kärnan i ett fungerande demokratiskt samhälle, särskilt under ett valår”, skriver Youtube.

Videoplattformen, som ägs av Google, betonar att andra bestämmelser kring valet finns kvar. Det är fortfarande inte tillåt ett vilseleda väljare om vad som gäller under röstning och hur det går till.

I mars tilläts Trump, som har 2,7 miljoner följare på Youtube, att återigen sända material från sitt konto på videoplattformen.

TT
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

Då slutar BankID funka för vissa mobilanvändare

Miljontals svenskar använder BankID för att identifiera sig och signera avtal. Men för vissa mobilanvändare upphör tjänsten snart att fungera.

Polisen i Karlskoga rapporterar om brand

"Det luktar brandrök i ett flerfamiljshus i Karlskoga", skriver polisen på sin hemsida.

Skyddsjakt på varg efter ponnyangrepp

Länsstyrelsen i Stockholm har utlyst skyddsjakt på varg i ett område norr om Norrtälje. Beskedet kommer efter att två minishetlandsponnyer blivit angripna i förra veckan.

Youtubechefen avslöjar: Så lyckas du med din video

Varje dag konsumeras tiotals miljarder videor på Youtube. Så hur lyckas du med just din video? Nyheter24 har talat med Youtubes toppchef i Sverige, Michelle Kadir, om vad som hissas och vad som dissas på världens största videoplattform på nätet. – Jag har några tips, säger hon.

Polisen i Nora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka har inträffat på Älvstorpsvägen i Nora", skriver polisen på sin hemsida.