Videos som sprider lögner om presidentvalet 2020 tillåts på Youtube igen. Arkivbild.
Videos som sprider lögner om presidentvalet 2020 tillåts på Youtube igen. Arkivbild. - Foto: Jacquelyn Martin

Youtube slutar radera lögner om presidentvalet

När USA:s dåvarande president Donald Trump felaktigt hävdade att han vann valet 2020 valde Youtube att förbjuda videor som spred lögnen.


Under två och ett halvt år har nu tiotusentals videor som brutit mot bestämmelserna, raderats. Men i fredags valde Youtube att häva beslutet, rapporterar Variety.

I ett blogginlägg hänvisar Youtube bland annat beslutet till det stundande valet 2024, som Trump kandiderar till.

"Möjligheten att öppet debattera politiska åsikter – även de som är kontroversiella eller baserade på antaganden som motbevisats – är kärnan i ett fungerande demokratiskt samhälle, särskilt under ett valår”, skriver Youtube.

Videoplattformen, som ägs av Google, betonar att andra bestämmelser kring valet finns kvar. Det är fortfarande inte tillåt ett vilseleda väljare om vad som gäller under röstning och hur det går till.

I mars tilläts Trump, som har 2,7 miljoner följare på Youtube, att återigen sända material från sitt konto på videoplattformen.

TT
/
/
/
Senaste nytt

Höga odds för upptäckter om rymdens mysterier

Lärare döms – sparkade elev i skrevet

1 timme sedan
En biologilektion på en gymnasieskola i Uppsala spårade ur i november förra året. Läraren tappade helt kontrollen över den stökiga lektionen och det slutade med att han sparkade en elev i skrevet.

Nedåt i Tokyo och Hongkong

1 timme sedan
Det var nedåt i öppningen på börserna i Tokyo och Hongkong i tisdagens handel, drygt en procent ner för de tre ledande indexen.

Läkemedelsverket vill styra upp kontroll av CBD

1 timme sedan
Läkemedelsverket vill se bättre myndighetssamverkan kring kontrollen av produkter med låg THC-halt, enligt ett pressmeddelande.

Miljoner ankor vaccineras mot fågelinfluensa

2 timmar sedan
Frankrike har inlett arbetet med att vaccinera miljontals ankor mot fågelinfluensan. Detta med förhoppning om att undvika masslakt vilket industrin tvingats till de senaste åren.

Omröstning kan försvaga USA:s talman

2 timmar sedan
Talmannen i USA:s representanthus, republikanen Kevin McCarthy, utmanas av en av de mest hårdföra Trumpanhängarna i sitt eget parti. Kongressledamoten Matt Gaetz har lämnat in en begäran om att kongressen ska rösta om att avsätta talmannen, rapporterar amerikanska medier.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.