Spotifys grundare Daniel Ek på huvudkontoret i Stockholm. Arkivbild.
Spotifys grundare Daniel Ek på huvudkontoret i Stockholm. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Ras för Spotify efter missade förväntningar

Strömningstjänsten Spotifys aktie tappar rejält efter att bolaget redovisat en sämre kvartalsrapport än vad analytiker förväntat sig. Aktien backade med 14 procent på Wall Street – vilket gör tisdagen till en av de sämsta börsdagarna i bolagets historia.


Spotify redovisade förvisso ett lyft för antal användare under andra kvartalet, men det hindrade inte aktiekursen från att rasa. Bolagets delårsrapport – som kom på tisdagen – redovisade ett sämre resultat än vad bedömare förväntat sig.

Omsättningen lyfte till 3,18 miljarder euro – en ökning med 11 procent i årstakt – men analytiker hade i snitt räknat med en omsättning på 3,21 miljarder euro, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Resultatet per aktie blev -1:55 euro, mot väntade -0:63 euro.

Men Spotify ser ändå ljust på framtiden. Antalet månatliga användare steg med 27 procent – till 551 miljoner – och antalet premiumabonnenter ökade med 17 procent till 220 miljoner. Ökningen av antalet användare kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på cirka 530 miljoner månatliga användare och 217 miljoner premiumabonnenter.

I måndags meddelade Spotify en prisökning för sina premiumabonnenter i USA: från 9:99 dollar till 10:99 dollar. Priset höjdes även på andra marknader, däribland Sverige, Storbritannien och Australien.

Spotify börsnoterades i New York för drygt fem år sedan.

TT
/
/
/