Jerome Powell är chef för USA:s centralbank Federal Reserve. Arkivbild.
Jerome Powell är chef för USA:s centralbank Federal Reserve. Arkivbild. - Foto: Nathan Howard/AP/TT

New York-börsen föll i väntan på Powell

En fortsatt stark arbetsmarknad – ett dygn före viktiga kommentarer av landets räntemästare, centralbankschefen Jerome Powell. Summan av den häxbrygden var att samtliga ledande index på New York-börsen backade rejält.


Dow Jones industriindex föll 1,1 procent, S&P 500 tappade 1,4 procent och Nasdaqs kompositindex backade 1,9 procent.

Nedgångarna kom efter statistik om att antalet ansökningar om arbetslöshetsersättning i USA under förra veckan sjönk med cirka 10 000, till ungefär 230 000.

Visserligen har snittet för de senaste fyra veckorna ökat med cirka 2 250 ansökningar men det visar ändå att USA:s arbetsmarknad långt ifrån är knäckt av centralbankens (Fed) tidigare räntehöjningar, i försöken att kyla ner ekonomin och bromsa inflationen.

I väntan på Powell

Fed höjde räntan med ytterligare 0,25 procentenheter i juli, till intervallet 5,25–5,50 procent. Det är den högsta nivån på 22 år. Höjningen var den elfte sedan mars i fjol.

Ändå sjönk arbetslösheten till mycket låga 3,5 procent i juli.

Många aktörer i den amerikanska ekonomin oroas av att det kommer fler höjningar när Feds direktion träffas den 19–20 september.

På fredagen ska Powell – vid ett symposium i Jackson Hole i Wyoming – kommentera hur Fed ser på det ekonomiska läget.

Upp och ner för Nvidia

Halvledarjätten Nvidia – som lämnade en succérapport på onsdagskvällen – lyfte först nära 7 procent vid New York-börsens öppning på torsdagen. Men marknadens kärlek svalnade snabbt och företaget stängde på blotta 0,1 procent plus.

Faang-bolagen hade en tung dag med Netflix på minus 4,8 vid stängning, Amazon på minus 2,7 och Apple som stannade på minus 2,6 procent.

TT
/
/
/
USA
/