Allt fler amerikaner föredrar att köpa förlovnings- och vigselringar med syntetiska diamanter vilket fått priset på en typ av rådiamant att falla fritt.
Allt fler amerikaner föredrar att köpa förlovnings- och vigselringar med syntetiska diamanter vilket fått priset på en typ av rådiamant att falla fritt. - Foto: Maria Sestito/AP/TT

Diamantpris i fritt fall – USA föredrar syntetiskt

Priset på en av världens mest populära typ av rådiamanter är i fritt prisfall. Anledningen uppges vara att allt fler amerikaner har börjat föredra att köpa förlovnings- och vigselringar med billigare syntetiska diamanter.


Efterfrågan på diamanter har överlag avtagit efter pandemin då konsumenter nu hellre lägger pengarna på resor och upplevelser på bekostnad av lyxvaror. Men när det gäller den typen av diamanter, på en eller två karat, som är populära i vigsel- och förlovningsringar i USA har efterfrågan och priset sjunkit mer än inom andra diamantsegment.

Enligt personer med kännedom om diamantindustrin som Bloomberg talat med beror tappet i ringsegmentet på att efterfrågan där på syntetiska diamanter har rusat. Tillverkare av syntetiska diamanter har också framgångsrikt riktat in sig mot den marknaden eftersom köparna där är mer priskänsliga.

Diamantbranschen frågar sig nu om priskollapsen på en av industrins viktigaste produkter är en bestående förändring och om de syntetiska diamanterna kommer att ta över även de dyrare segmenten som domineras av asiatiska köpare.

Syntetiska diamanter, som kan tillverkas på ett par veckor i laboratorier, har länge setts som ett hot mot den naturliga diamantindustrin eftersom de är ett billigare alternativ och dessutom inte har de miljömässiga och sociala baksidor som kopplas till utvinning av naturliga diamanter.

TT
/
Hot
/
USA