Att skriva under ett testamente är viktigare än många kanske tror, redan i yngre ålder.
Att skriva under ett testamente är viktigare än många kanske tror, redan i yngre ålder. - Foto: Stella Pictures & Pexels

Då måste du skriva testamente – juristen: "För guds skull, skriv!"

Att tänka på att skriva ett testamente kan vara viktigare än vad många tror, även i yngre ålder. Familjerättsjuristen Caroline Törnquist berättade i en intervju med TV4 varför du bör skriva ett och när det kan vara avgörande.


Har du ett testamente? Oavsett hur din situation ser ut är det viktigt att ha det i ordning och framför allt se till att villkoren uppfylls så att det är giltigt, det menar familjerättsjuristen Caroline Törnquist.

Kulturen behöver ändras

I en intervju med TV4 berättar hon att det finns en vanlig missuppfattning att man ska vara runt 70-80 år när man skriver sitt testamente, något hon tycker bör ändras då man beroende på familjesituation kan behöva underteckna ett testamente redan i 30-årsåldern. 

Hon förklarar att ett testamente fungerar som en försäkring, likt en hemförsäkring.

– Vi har en kultur i Sverige att testamente är ett laddat ord. Många jag träffar säger att man kanske dör om man skriver ett testamente. Jag brukar säga att det är en försäkran att det blir som du vill. Precis som att du försäkrar ditt hem så ska du ju självklart skriva ett testamente ifall det händer något. 

Då måste du skriva ett testamente

En sak du måste se till att få rätt är att underteckningen bevittnas och är upprättat på ett korrekt sätt. Du skulle kunna skriva ditt testamente på en servett och ha två personer som vittnen när du skriver under.

– Formellt sett är det möjligt, men det är viktigt att det är tydligt så att det går att tolka att det verkligen är din vilja. Så jag tycker ju att man bör gå och ta hjälp för ofta kan ju vi familjerättsjurister ställa de motfrågor som du kanske inte själv har tänkt på, förklarar Törnquist.

Om du lever i ett samboskap är det extra viktigt att du har ett upprättat och underskrivet testamente om du ämnar att låta din partner få ärva dig. Anledningen är att sambor inte har någon arvsrätt, vare sig över lösöre eller egendom så som bostaden. Så om det är viktigt för just dig att låta sambon ärva, då är ett testamente viktigare än någonsin. 

– Sambor har ingen arvsrätt. Det finns en missuppfattning att man ärver bostaden. Sorry, det är fel. Vill du att din sambo ska ärva så måste du skriva ett testamente. Är du sambo, för guds skull, skriv!, säger Caroline Törnquist.