Den svaga kronan gör det billigare för skidälskare från andra länder att besöka de svenska fjällen. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Dansk rusning till svenska skidbackar: "Väldigt mycket billigare"

Det kan bli trångt i backen i vinter. Utländska turister passar på att boka skidsemester i svenska fjällen när kronan är rekordsvag. Vi ser en lavinartad ökning från Danmark, säger Johan Thorn, vd för Stöten i Sälen.


Den rekordsvaga svenska kronan innebär extrapris för skidsugna turister från andra länder i vinter.

— Det blir en dubbeleffekt för oss. Eftersom det blir dyrt för svenskarna att åka till alperna och Thailand och andra ställen så stannar de kvar i större utsträckning, samtidigt blir det väldigt mycket billigare för exempelvis danskarna att komma hit, säger Johan Thorn, vd för skidanläggningen Stöten i Sälen.

De ser en liten ökning i bokningar från Nederländerna och Tyskland, men Danmark är Stötens största utländska marknad. En normalsäsong har man mellan 15 och 17 procent danska besökare. Men i år, när en dansk krona motsvarar 1:60 svenska kronor, väntar de sig fler danskar än vanligt.

— I nuläget så är 35 procent av alla hittills bokade stugor och hotell från Danmark. Det är ungefär tio procentenheter mer än under samma period förra året, säger Johan Thorn.

"Positivt för oss"

Även Idre Fjäll gör sig redo för en anstormning av danskar i vinter.

— Vi har av tradition mycket danska gäster och där ser vi jättestor påverkan. Förhoppningsvis beror det på att de tycker att det är trevligt att åka hit, men också givetvis på att det blir väldigt prisvärt för dem, säger Christer Svärd, vd för Idre Fjäll.

Även under sommarsäsongen, när anläggningen istället erbjuder bland annat cykling och vandring, hade Idre fler utländska gäster än vanligt.

— Om jag bara sätter mig på stolen som vd för Idre fjäll så är det positivt för oss som det ser ut nu, säger Christer Svärd.

Dyra investeringar

Till Funäsfjällen i Härjedalen har dock inte de internationella gästerna hittat än – men ett ökat intresse finns, enligt Destination Funäsfjällen.

— Jämför man med samma period förra året så ligger vi ganska jämnt när det kommer till internationella besökare, men frågorna till kontaktcentret har ökat en hel del. Så intresset verkar ha ökat, men man har inte gjort slag i saken än, säger vd:n Fredrik Nilsson.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Att kronan är så svag jämfört med exempelvis euron gör att nya investeringar blir dyra.

— Snökanoner eller en ny lift blir plötsligt mycket dyrare, och vi investerar väldigt mycket pengar inför vintern. Vi får försöka hämta igen det när danskarna kommer in, säger Johan Thorn i Stöten.

TT
Senaste nytt

Hizbollah avfyrar raketer efter Israelattack

Polisen i Åre rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på E14 mellan Strand och Uppland.", skriver polisen på sin hemsida.

Här dansar Gunilla Persson med epa-killar i Norrköping: "Vilken fest"

1 timme sedan
Gunilla Persson, 65, är aktuell med Melodifestivalen. I dagarna åkte hon igenom sin födelsestad Norrköping. Nu sprids en video på henne när hon dansar med epa-killar på en parkeringsplats utanför Max.

Regeringen föreslår nya avlyssningslagar

1 timme sedan
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss för att ge polisen fler så kallade preventiva tvångsmedel, som bland annat buggning, redan i sommar.

Ambulanspersonal i Gaza: Behöver år av terapi

1 timme sedan
Barn sprängs ihjäl och kollegerna dör i bombregnet. Med livet som insats försöker ambulanssjukvårdare försöker rädda liv i krigshärjade Gaza. Det här kriget har varit ett av de tuffaste, säger en sjukvårdare i en dokumentär från arabiska BBC.

Källor: Iran förser Ryssland med robotar

1 timme sedan
Iran har försett Ryssland med flera hundra ballistiska robotar, skriver Reuters på sin sajt.