Matkassen krympte. Arkivbild.
Matkassen krympte. Arkivbild. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Svenskarna köpte mindre mängd mat

Svensken får en allt mindre matkasse med sig hem från affären, men betalar betydligt mer för den. Enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån SCB är volymminskningen 2022 större än något annat år, samtidigt som matpriserna stiger.


Enligt SCB är det ovanligt med så stora volymminskningar. Men för 2022 har matförsäljningen, mätt i fasta priser, minskat.

"Volymen sålda livsmedel exklusive drycker minskade med 2,9 procent förra året. Det har tidigare hänt vid två tillfällen under 2000-talet att volymen minskat jämfört med föregående år, men minskningen har aldrig varit så här stor" skriver SCB:s statistiker Louise Eklund i ett pressmeddelande.

SCB kan räkna försäljningen av livsmedel på olika sätt. Löpande priser, som innebär att prisökningar tas med, och fasta priser som visar på mängden.

"Räknat i löpande priser ökade försäljningen av livsmedel exklusive drycker med 7,7 procent under 2022 jämfört med 2021. Inget annat år har ökningen varit över 7 procent".

TT
/
Senaste nytt

USA håller Osprey på marken

Långtidsarbetslösheten fortsatt hög

1 timme sedan
Långtidsarbetslösheten har inte fallit efter pandemin, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Skolelever smittade av sällsynt tyfoidfeber

1 timme sedan
Sju elever på en skola utanför Lund har insjuknat i tyfoidfeber, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Netanyahu: Abbas ska inte styra i Gaza

1 timme sedan
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu slår fast att så länge han har makten så kommer inte Fatahledaren Mahmud Abbas och den Palestinska myndigheten på Västbanken tillåtas att ta makten i Gaza.

Volkswagen skär ner på personalkostnader

1 timme sedan
Volkswagen kommer att skära ner personalkostnaderna de närmaste åren, meddelar den tyska biltillverkaren. Syftet är att öka vinsten och få ny fart på en vacklande övergång till elbilar.

Tre döda i skjutning i Nevada

2 timmar sedan
Tre personer sköts till döds och ytterligare en skadades allvarligt i en skjutning på University of Nevada i Las Vegas, uppger den lokala polisen.