Bostadsannonser på ett mäklarkontor. Arkivbild.
Bostadsannonser på ett mäklarkontor. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson

Skjutningar – även en fråga vid bostadsköp

Hur säkert är egentligen bostadsområdet, har det förekommit skjutningar där? Det är allt vanligare frågor på visningar. Försök till penningtvätt är också en del av mäklarnas nya vardag.


Dödsskjutningar, explosioner i bostadsområden och i vissa fall – till och med oskyldiga som faller offer i gängkrigen. Hösten 2023 berörs hela det svenska samhället av våldsvågen som svept fram.

Våldet har även blivit en fråga för bostadsmarknaden och flera stora aktörer vittnar nu för TT om hur detta sätter spår inom mäklarbranschen.

Fredrik Kullman, vd på Bjurfors, berättar att säkerhetsfrågan numera kan dyka upp bland spekulanter på bostadsvisningar.

— Det blir en allt vanligare fråga som våra mäklare får, hur säkert det är i ett visst område och det är ett allt vanligare sökkriterium. Vi hjälper allt fler kunder att hitta bostäder utifrån de kriterier de anser är viktiga och ett är att man inte vill bo i ett område påverkat av organiserad brottslighet, säger han.

I slutändan påverkar det viljan att flytta till vissa områden.

— Om ett område har många incidenter under en längre tid så kan efterfrågan sjunka och bidra till att färre vill flytta dit och flera därifrån vilket kan verka negativt på priserna, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

En konsekvens

Samtidigt påpekar exempelvis Erik Wikander, vice vd för Svensk fastighetsförmedling, att frågan är komplex, våldsbrotten är inte på något sätt enbart koncentrerat till traditionellt utsatta områden.

— Om du går på utsatta områden så kan du få frågor på ett annat sätt kring detta men samtidigt har vi sett att alltmer sker inom "vanliga" områden. Det är en allmän oro, "skulle det kunna ske här?"

I ett historiskt perspektiv påpekar Erik Wikander har man kunnat se ur ett mikroperspektiv hur priserna påverkats och tappat i värde i områden kopplad till brottslighet.

— Men än så länge är det spridda skurar och du kan inte definiera att det hör till ett speciellt område. En skjutning på Östermalm i Stockholm gör inte att priserna faller där, påpekar han.

Föremål för penningtvätt

Ytterligare en utmaning för mäklarbranschen är risken att en bostadsaffär blir föremål försök till penningtvätt. Erik Wikander berättar att frågan om att få köpa en lägenhet kontant är vanligare än många tror, sedan behöver inte varje enskilt fall ha någon form av brottslig koppling.

Frågan kring penningtvätt har dock aktualiserats mer och mer där man från mäklarhåll har ett nära samarbete med polisen.

— Vi vet att de kriminella gängen försöker att påverka oss och våra medarbetare och vi har historiskt sett haft konkreta hot riktade mot mäklare om man inte samarbetar och accepterar ett upplägg, säger Fredrik Kullman.

Marcus Svanberg efterlyser därför bland annat ett utökat informationsutbyte mellan myndigheter och banker.

— Banker har till exempel sin banksekretess som gör det svårt för dem att komma till oss när man har misstankar. Där är det mycket täta skott och det skulle kunna förbättras regelverksmässigt.

TT
/
/
Hot
/
/