Vad är våra sökningar på Google värda egentligen? En hel del, har rättegången visat. Arkivbild.
Vad är våra sökningar på Google värda egentligen? En hel del, har rättegången visat. Arkivbild. - Foto: Peter Morgan/AP/TT

Rättegången mot Google – sex saker vi lärt oss

Mycket har hållits hemligt, men rättegången mot Google har gett en del insikt i den hemlighetsfulla teknikvärlden. Som exempelvis hur mycket det är värt för företaget att du använder deras webbläsare.


Dyra avtal

Google betalar enorma pengar för att deras sökmotor ska vara den förinställda i mobiltelefoners webbläsare. Under 2021 rör det sig om hisnande 26,3 miljarder dollar till mobiltillverkare som Samsung och Apple. Det kunde man som jämförelse köpa 33 miljoner Iphones för det året.

.

Apple övervägde sökmotorbyte

Apple övervägde att byta bort Google som förinställd sökmotor när man använder Safaris anonyma inställning. I stället tänkte man sig ha Duckduckgo, som riktar in sig på integritet. Apple funderade också på att ingå ett avtal med Microsoft och använda deras sökmotor Bing, och kanske till och med köpa bolaget, enligt Apples John Giannandrea, rapporterar Bloomberg.

.

Microsoft brädades av Google

Microsoft var beredda att gå långt för att få ha Bing som den förinställda sökmotorn på Iphones. Man var bland annat beredd att betala miljardbelopp i dollar, och att dölja Bingvarumärket. Men Apple valde till slut att stanna hos Google. "Alla pratar om det öppna nätet, men det handlar i själva verket om Google-nätet", sade Microsofts vd Satya Nadella.

— Förinställningar är det enda som betyder något när det handlar om att ändra sökbeteende.

.

Många jobbar med sök

Google har 16 000 personer anställda hos framför allt underleverantörer världen över som jobbar med att testa och utvärdera sökresultat på företagets sökmotor. Enligt Google påverkar de inte direkt hur sökresultaten rankas, men de används bland annat för att utvärdera förändringar i sökalgoritmerna.

.

Google rikt som svenska staten

Marknaden för annonser som visas i samband med sökningar är gigantisk. 2020 drog Google in mer än 100 miljarder dollar. Det motsvarar ungefär hela svenska statens skatteinkomster under ett år.

Alla sökningar leder inte till pengar för Google. Annonsörer kan buda på att få sin annons synlig för en viss typ av sökning på sökmotorn. Under en vecka 2018 var tre av de mest inkomstbringande sökningarna för sökmotorjätten "Iphone 8", "fordonsförsäkringar" och "billiga flyg", enligt The Verge.

.

AI upptäcker självmord

Google höll länge tillbaka när det gällde att implementera AI i sin sökmotortjänst, enligt bolaget själva på grund av riskerna. Sedan 2015 har man däremot börjat implementera maskininlärning för att ta reda på kontext. Söker man på "dammsugare för en liten lägenhet med husdjur" används AI för att förstå om det är dammsugare, lägenheter eller husdjur som användaren är ute efter.

Sökmotorn kan med hjälp av tekniken analysera om en användare är självmordsbenägen och tipsa om hjälplinje. Trots det tonar företaget bitvis ned nyttan av AI.

— Jag tror folk har börjat förvänta sig att de här sakerna är magiska. Men magin finns inte riktigt där än, sade sökansvarige Prabhakar Raghavan vid Google när han vittnade.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Trump trummar vidare – vann i Missouri

1 timme sedan

Skott mot pizzeria – utreds som mordförsök

1 timme sedan
En pizzeria i Eskilstuna har utsatts för beskjutning.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Två bilar har kolliderat på Vasagatan i centrala Stockholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Hörby rapporterar om kontroll person / fordon

3 timmar sedan
"Flera samtal om smällar, Höör/Hörby.", skriver polisen på sin hemsida.

Israels Gantz till USA för möte med Harris

3 timmar sedan
Benny Gantz, medlem i Israels krigskabinett och tidigare försvarsminister, reser till USA för samtal med bland andra vicepresident Kamala Harris på måndag.

Polisen rapporterar om misshandel, Nybro

3 timmar sedan
"Man gripen, Nybro.", skriver polisen på sin hemsida.