Kryptovalutan ether har stigit kraftigt den senaste tiden. Arkivbild.
Kryptovalutan ether har stigit kraftigt den senaste tiden. Arkivbild. - Foto: Kin Cheung/AP/TT

Kryptovalutor stiger efter klartecken i USA

Kryptovalutor lyfter brett efter att amerikanska finansinspektionen SEC gett grönt ljus till börshandlade fonder med bitcoin. Den största vinnaren är varianten ether som stiger tydligt i dagens handel. Men SEC tonar ned förhoppningarna för kryptokonkurrenterna.


Kryptovalutan Ether har i närtid lyft 4,8 procent och sedan årsskiftet nästan 20 procent, skriver nyhetsbyrån Bloomberg och spekulerar i att investerare nu tror att den varianten är nästa kryptovaluta att få samma godkännande från SEC.

Men de spekulationerna tonar SEC-chefen Gary Gensler ner tydligt. Godkännandet av bitcoinfonder ska inte tolkas som att det kommer att bli grönt ljus för börshandlade fonder kopplade till andra kryptovalutor, rapporterar CNBC.

Gårdagskvällens besked innebär att från och med torsdag får elva fonder kopplade till bitcoin rätt att handlas på börsen.

Bitcoinkursen har stigit kraftigt det senaste året, bland annat drivet av förväntningarna inför beslutet från SEC, från 17 000 dollar i januari förra året till drygt 47 000 dollar i nuläget. I anslutning till beskedet är bitcoin upp 2,6 procent medan till exempel den mindre vanliga varianten polkadot, lyfter 6,9 procent.

Ether är den näst största kryptovalutan efter bitcoin.

TT
/
USA
/
/