Det har varit en svag inledning på börsåret i Stockholm i år, sämre än på de flesta håll i världen. Arkivbild.
Det har varit en svag inledning på börsåret i Stockholm i år, sämre än på de flesta håll i världen. Arkivbild. - Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Stockholmsbörsen - en av de sämsta i år

Stockholmsbörsen har gått sämst i hela Nordeuropa i år och tillhör även de allra sämsta i världen. Det handlar främst om ett bakslag efter för högt ställda förhoppningar om räntesänkningar under 2024, tror Frida Bratt, sparekonom på nätmäklaren Nordnet.


Fakta: Stockholmsbörsen i bottenträsket globalt

Istanbul och Tokyo toppar den globala börsligan hittills i år, men Köpenhamn och flera baltiska börser är med i tätklungan:

Köpenhamn tillhör toppskiktet i den globala börsligan hittills i år:

Istanbul, Turkiet (Bist 100-index) + 8,3%

Tokyo, Japan (Nikkei 225-index) + 6,0%

Almaty, Kazakhstan (Kase-index) +4,4%

Budapest, Ungern (BSEI) +4,3%

Zagreb, Kroatien (Crobex) +3,9%

Köpenhamn, Danmark (OMXC) +3,0%

Moskva, Ryssland (Moex) +3,0%

Aten, Grekland +2,9

Tallinn, Estland (OMXT) +2,6%

Riga, Lettland (OMXR) +2,4%

Stockholmsbörsen ligger i bottenträsket:

Hongkong (Hang Seng-index) -9,6%

Seoul, Sydkorea (Kospi-index) -8,1%

Szhenzhen, Kina -7,4%

Warszawa, Polen (WIG 20) - 6,8%

Johannesburg, Sydafrika (FTSE/JSE Top 40) -6,4%

Lissabon, Portugal (PSI) -5,4%

Mexiko City, Mexiko (Mex Bolsa-index) -5,2%

Stockholm, Sverige (OMXS-index) -4,7%

Shanghai, Kina -4,3%

Valetta, Malta -4,3%

Procenttalen i tabellerna visar kursutvecklingen hittills i år och är inhämtade på förmiddagen torsdagen den 18 januari.

Det är i princip bara två europeiska börser som har gått sämre än Stockholmsbörsen i år: Lissabon och Warszawa. Och bland de större börserna i världen är det bara några få – börserna i Hongkong, Seoul, Shenzhen, Johannesburg och Mexiko City – som gått sämre.

Och tittar man på Norden är gapet stort. Köpenhamnsbörsen ligger hittills i år på plus 3 procent medan Stockholmsbörsen ligger nära minus 5 procent.

Konjunktur- och ränteoro

Frida Bratt ser i första hand nedgången i Stockholm i år som en rekyl nedåt efter spurten uppåt i slutet av 2023.

— Det ligger i börsens natur att det blir en motreaktion, säger hon.

Det som har sänkt aptiten på svenska aktier är att förhoppningarna om stora och snabba räntesänkningar i kombination med en ganska mjuk global konjunkturnedgång inte riktigt ser ut att infrias, enligt Bratt.

— När vi får både konjunktur- och ränteoro blir det ett bakslag, säger hon, och pekar på dåliga konjunktursignaler från framförallt Kina och kärva ränteuttalanden från en del centralbankirer på senare tid.

Att den minskade riskaptiten slår hårdare i Stockholm än på de flesta andra börser handlar dels om att Stockholmsbörsen är en relativt liten börs – precis som att kronan är en ganska liten valuta, enligt Bratt.

— Det är ju en liten marknad och sådana brukar man vilja dra sig ur när det känns lite oroligt, vilket det har varit de här veckorna, säger hon.

"Det kommer att vara lite stökigt"

Hon tror att de mindre marknader – som de andra nordiska börserna – som klarar sig bättre än Stockholm överlag inte hade samma kursrally i slutet av 2023.

En annan faktor som gör Stockholm känsligare är den typ av aktier som är listad där. Det är en stor andel verkstad, bank och fastighet, vilket skapar en stor känslighet för ränte- och konjunkturförändringar – både uppåt och nedåt.

Hon tror att Stockholmsbörsens kräftgång fortsätter ett tag till.

— Det kommer att vara lite stökigt.

TT
/
/
/