Bokslut från Spotify, med medgrundaren och vd:n Daniel Ek. Arkivbild
Bokslut från Spotify, med medgrundaren och vd:n Daniel Ek. Arkivbild - Foto: Terje Pedersen NTB/TT

Spotify siktar på miljardvinst

Musikströmningstjänsten Spotify avslutade 2023 bättre än väntat och räknar med fortsatt medvind i början av 2024. En miljardvinst hägrar i första kvartalet, är prognosen.


— 2024 blir en fortsättning på 2023. Stark produktutveckling, stark tillväxt, men med ett ökat fokus på intäkter och effektivitet, säger vd Daniel Ek under en frågestund med investerare.

För första kvartalet 2024 räknar Spotify med att kunna redovisa en rörelsevinst på 180 miljoner euro (motsvarande cirka 2 miljarder kronor). Snittprognosen bland analytiker är 85 miljoner, enligt Bloomberg.

Premiumanvändare ökar

Antalet betalande så kallade premiumanvändare väntas öka till 239 miljoner. Och bruttomarginalen – som visar hur stor andel av intäkterna som företaget kan behålla som vinst – antas hamna på 26,4 procent.

För fjolårets fjärde kvartal redovisar Spotify en förlust på 75 miljoner euro, jämfört med en förlust på 231 miljoner ett år tidigare. Omsättningen steg till 3,7 miljarder euro, från 3,2 miljarder.

Snittprognosen bland analytiker låg på en omsättning på 3,7 miljarder euro och en rörelseförlust på 95 miljoner euro, enligt Bloomberg.

Bruttomarginalen steg till 26,7 procent.

Ett år av nedskärningar

Antalet aktiva användare ökade med 23 procent till 602 miljoner, från 574 miljoner kvartalet före. Antalet premiumanvändare steg med 15 procent till 236 miljoner.

Spotify – som konkurrerar med bland annat Apple Music och Youtube Music – siktar på att nå en miljard användare globalt 2030.

Rapporten kommer efter att en nedskärning på cirka 1 500 anställda globalt – 17 procent av personalen – presenterats i december. Det följde på att totalt 800 tjänster kapats tidigare under året.

Daniel Ek beskriver 2023 som en "sann evolution" i hur Spotify drivs och ett år som visat att bolaget har en bra affär.

— Vi har fått ta svåra beslut för att få oss på rätt kurs mot målet att bli ett konsekvent lönsamt företag. Men genom att ta de här stegen är jag supersäker på vår väg framåt, säger han.

Stockholmsbaserade Spotify – börsnoterat på Wall Street – tillhör vinnarna på börsen i år med ett kurslyft på 19 procent sedan årsskiftet inför bokslutet.

TT
/
/
/