EU:s justitiekommissionär Didier Reynders vill att storföretagen tar större ansvar för miljö och mänskliga rättigheter men får inte med sig EU-länderna. Arkivfoto.
EU:s justitiekommissionär Didier Reynders vill att storföretagen tar större ansvar för miljö och mänskliga rättigheter men får inte med sig EU-länderna. Arkivfoto. - Foto: Johanna Geron/AP/TT

Kritik mot EU-nej till företagsansvar

I december enades EU-länderna och EU-parlamentet om hur företag ska tvingas ta ett större ansvar för miljön och mänskliga rättigheter över hela världen.


Fast den enigheten blev inte långvarig – och nu är kritiken hård.

"Saboterandet och uppskjutandet av den här nya regelboken är inte bara ett blundande för de människoliv, samhällen och ekosystem som skadas av destruktiva företagsmodeller utan slår också mot EU:s trovärdighet som lagstiftare", rasar exempelvis Uku Lilleväli från Världsnaturfonden, WWF, i ett pressmeddelande.

Framför allt är det oenighet i Tysklands regering som har lett till att det inte funnits tillräcklig majoritet bland EU-länderna för att bekräfta uppgörelsen från i december.

Det senaste försöket föll på ett ambassadörsmöte i onsdags då alla de tre största länderna – Tyskland, Frankrike och Italien – samt ytterligare tio EU-länder valde att lägga ned sina röster. Sverige valde ensamt att rösta nej, enligt nyhetssajten Politico.

TT
/
EU
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.