Invånare i Peking har samlats utanför ett shoppingcentrum. Just sviktande konsumtion bland hushållen har varit en orsak till problem för landets ekonomi.
Invånare i Peking har samlats utanför ett shoppingcentrum. Just sviktande konsumtion bland hushållen har varit en orsak till problem för landets ekonomi. - Foto: Andy Wong/AP/TT

Trots börsrally – stor osäkerhet kring Kina

Kinas börser rusar efter den senaste tidens stimulansåtgärder. Det är dock högst osäkert om detta är vändningen för världens näst största ekonomi. Experten varnar småsparare för att hoppa på Kinatåget.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: Åtgärderna som ska få fart på kinesisk ekonomi

Under kort tid har Kinas ledning valt att lansera flera ekonomiska stimulansåtgärder, bland annat:

Olika räntesänkningar, däribland har den omvända reporäntan för sju dagar sänkts. Den räntan hade legat stilla i ett år före beskedet.

Stödköp för aktiemarknaden.

Kinesiska bolånetagare ska kunna lägga om befintliga bostadslån till nya lägre räntor, vilket inte varit möjligt tidigare.

Sänkt gräns för kontantinsats vid bostadsköp.

Reaktionerna på aktiemarknaderna har varit omedelbara och spektakulära. Sedan i början av förra veckan har det så kallade CSI 300 index (ledande bolag noterade på Shenzhen- och Shanghaibörsen) rusat över 20 procent.

På Hongkong-börsen har samtidigt handeln uppnått rekordomsättning där investerare enligt Bloomberg valt att att skjuta på planerad helgledighet för att inte missa det uppgångsrally som beskrivs som "ett tillfälle som bara sker en gång per decennium".

Blankat aktier

Johan Larsson, chefsstrateg vid storbanken Nordea, förklarar att de stimulansåtgärder som landets ledning meddelat inte har varit direkt överraskande – däremot har omfattningen varit det.

Kursrusningen sker sedan marknadsaktörer som tidigare valt att blanka kinesiska aktier nu tvingas agera för att minska sina förluster.

— Den effekten har troligtvis varit önskvärd från kinesiska myndigheter då de sett en möjlighet att klämma åt folk som i deras ögon spekulerat i en fortsatt nedgång för kinesisk ekonomi, säger Johan Larsson och påpekar:

— Kinas ekonomi är ju inte som vilken ekonomi som helst utan lite speciell, inte minst utifrån att man utgår från ett tillväxtmål.

En utmaning för Kina har varit just att konsumtionen bland kinesiska konsumenter inte tagit fart igen.
En utmaning för Kina har varit just att konsumtionen bland kinesiska konsumenter inte tagit fart igen.

För 2024 är målet uppsatt till 5 procent. Med tanke på den svaga utvecklingen för kinesisk export, frågetecken kring hushållens konsumtion och framför allt fastighetssektorn är det dock få utländska aktörer som trott att detta varit realistiskt.

Johan Larsson påpekar också att det är osäkert om de här åtgärderna kan bidra till mer än bara en kortsiktig börsuppgång, det vill säga kunna vända hela Kinas ekonomi, framför allt utifrån osäkerhet kring fastighetsmarknaden.

— Vad det här kommer att göra för realekonomin är det svårare att ha åsikt om. Det kan mycket väl vara så att det inte löser de här problemen.

Rusande Kinafonder

Även om börsuppgångarna fått de Kinafonder som svenskar sparar i att rusa den senaste tiden ska den enskilde småspararen vara medveten om utmaningarna och osäkerheten, påpekar Johan Larsson.

— Man ska nog vara medveten om att när de kinesiska börserna öppnar igen efter helgledighet kommer det nog att svänga rätt häftigt. Osäkerhetsfaktorn här är ju också att du har en statlig aktör som är med och köper. De kan skapa pengar ur tomma intet.

TT
stats