Enligt en undersökning från Finansinspektionen är fyra av tio svenskar oroliga för sin ekonomi. När myndigheten däremot samlar ihop data från bankerna visar det att varannan svensk har mindre än 10 000 kronor i buffertsparande.
— Egentligen är det mycket viktigare att ha ett buffertsparande än det långsiktiga sparandet på börsen.
Finansinspektionens rekommendation är att ha två till tre månaders nödvändiga utgifter i buffertsparande.
Det första steget för att få kontroll över sin privatekonomi är enligt Moa Langemark att lägga en budget så man får koll på vart pengarna tar vägen.
— När man har gjort det då kan man ju kanske bli lite lockad att ta tag i sina utgifter.
Se över kostnadsbovarna
Moa Langemark lyfter att det inte alltid handlar om att dra in på saker, utan ibland att ta tag i onödiga kostnader. Det första är att se över sina bolån och om det går att förhandla ner bolåneräntorna.
Det är även läge att se över sina försäkringskostnader. Hon avråder från att säga upp personförsäkringar, som kan vara svårt att teckna på nytt, men att i stället se över sina produkt- och hemförsäkringar.
— Den typen av försäkringar är väldigt bra att se över så att man inte ligger och betalar för mycket eller kanske har försäkringar som man inte behöver.
Det finns även risk att man betalar direkt onödiga försäkringskostnader under semesterresorna.
— Ofta finns det ju ett bra reseskydd i din hemförsäkring och betalar du dessutom med kort så har du ofta ett fullgott skydd där i och behöver inte den där extra reseförsäkringen som poppar upp när du bokar en resa.
Risker med sparande
Även sparandet kan komma med onödiga kostnader.
— Om du har dina pengar i dyra fonder som inte ger dig någon meravkastning, så riskerar det där att bli hundratusentals kronor i sjön på lång sikt.
Buffertsparandet bör däremot sättas på ett konto med insättningsgaranti, fria uttag och helst lite ränta.
— Det är lätt att tänka att det spelar ingen roll om jag får 3 eller 3,5 procents ränta, men på sikt gör det ju faktiskt det.
När budgeten är lagd, kostnadsbovarna väck och buffertsparandet ska växa varnar Moa Langemark från att inleda hösten med allt för strikta mål.
— Börja litet och smått och försöka i stället att skala upp lite försiktigt så att du känner att du klarar av ditt sparmål.