Nyheter24
Annons

USA-tullar kan ge läkemedelsbrist i Sverige

Publicerad: 27 juli 2025, kl. 09:26
Om USA inför de höga tullar på läkemedel som president Donald Trump hotat med kan det leda till läkemedelsbrist i Sverige. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

USA:s president Donald Trump har flaggat för skyhöga tullar på läkemedel. Något som oroar läkemedelsföretagen. Bristen på läkemedel riskerar då att förvärras, säger Sofia Wallström, vd för de forskande läkemedelsföretagens branschorganisation Lif.

I hopp om att få läkemedelsbolag i Europa att flytta sin produktion till USA har Donald Trump flaggat för att på sikt införa ”mycket höga tullar” på läkemedel, även om planen inledningsvis är ett års mjukstart med låg tull.

Vid ett regeringsmöte i början av juli sade sig Trump se framför sig läkemedelstullar på upp till hela 200 procent för företag som inte flyttat sin produktion till USA inom ett år.

Förvärrar brist

Ett besked som oroar Lifs vd Sofia Wallström. Läkemedelstullar kommer att ha en tydlig påverkan på vården och tillgången på läkemedel här i Sverige, säger hon.

— Vården och företagen i Sverige är beroende av att handelskedjor fungerar. Om tullarna införs riskerar bristen på läkemedel här att förvärras, säger Sofia Wallström.

Annons

Tullar på läkemedel som exporteras till USA kan alltså hota tillgången på läkemedel här i Sverige, eftersom produktionen ofta sker i globala kedjor. Ett ämne som exempelvis API – som finns i den smärtstillande läkemedelssubstansen paracetamol – importeras från Kina och Indien till USA för vidareförädling och tillverkning. Därifrån kan läkemedlet exporteras till EU-länder.

— Tullar på dessa råvaror leder till ökade kostnader för produktion av läkemedel, vilket driver upp läkemedelspriserna i USA. Om tullar gör exporten till USA dyrare riskerar hela produktionskedjan att störas eller flyttas. Det kan leda till att vissa läkemedel inte längre produceras eller blir svårare att få tag på i Europa, säger Sofia Wallström.

Dyrare läkemedel

Handelshinder i form av tullar påverkar också läkemedelspriser, framhåller Wallström. De flesta läkemedel som finns tillgängliga i Sverige, inklusive livsviktiga cancerläkemedel, är en del av globala produktions-och leveranskedjor.

Om EU:s läkemedelsindustri måste betala tull på substanser, mellanprodukter eller färdiga läkemedel som exporteras till USA ökar produktionskostnaderna i sin helhet och kan leda till prisökningar.

— De högre kostnaderna behöver tas ut någonstans och drabbar i slutänden patienter även i Sverige, säger Sofia Wallström, som också säger sig få signaler om att europeiska läkemedelsbolag nu begrundar frågan om att flytta produktion till USA.

— Men detta är en väldigt reglerad bransch. Att flytta produktion är inget man gör lättvindigt, säger hon.

Läkemedelstullar kan påverka både pris och tillgång på läkemedel för patienter i Sverige, enligt Sofia Wallström, vd Lif. Arkivbild.
Läkemedelstullar kan påverka både pris och tillgång på läkemedel för patienter i Sverige, enligt Sofia Wallström, vd Lif. Arkivbild.

Fakta: Så stor är Sveriges läkemedelsexport

Läkemedelsexporten från Sverige har mer än fördubblats de senaste tio åren. Läkemedel är en av Sveriges största exportvaror och utgör omkring 7-8 procent av Sveriges totala varuexport.

Den svenska läkemedelsexporten nådde under 2024 ett värde på 151,1 miljarder kronor.

45 procent av Sveriges totala läkemedelsexport går till USA, Kina och Tyskland.

Sverige importerar läkemedel från andra EU-länder som Tyskland och Danmark, men även från länder utanför EU.

Källor: Lif och Läkemedelsverket.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons