Frida Bratt Nordnet aktier fonder sparande uppgång Stockholmsbörsen
Frida Bratt ser uppgång på börshorisonten. - Foto: Nordnet och TT

Nybörjarens guide till Stockholmsbörsen – experten tipsar

2024 är ett lysande år att börja spara pengar på börsen. Allt pekar på att dina aktier kommer öka i värde. Men hur gör man om man är nybörjare?
– Börsen gillar, enkelt uttryckt, lägre räntor, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till Nyheter24 i en intervju.


Det är ett bra tillfälle för den som har pengar på banken att flytta dem till börsen, tycker Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

2024 kommer styrräntorna med största sannolikhet att sänkas – mellan fyra och fem gånger.

MISSA INTE: Elon Musk inte längre världens rikaste – brädad av Bezos

Lägre räntor – bra läge för börsen

Med lägre räntor rör sig pengarna snabbare i samhället, ekonomin växer – och börskurserna går upp.

– Nu har börsen gått bra sedan årets början, och det beror på att det finns förväntningar om att räntorna är på väg ned. Börsen gillar, enkelt uttryckt, lägre räntor och det är vad vi sannolikt har att vänta framöver, säger hon i en intervju med Nyheter24.

Då blir AI-jätten rikare än hela Sverige

Ett fondsparande folk

Svenskarna är ett fondsparande folkslag. Under fjolåret växte de svenska hushållens förmögenhet med 3 procent. Till viss del var det akitekurserna som steg, men det mesta av sparandet kommer från månadssparandet.

– Sätter du in små summor i taget, som du gör om du sparar lite varje månad, så kommer du både pricka in när börsen både gått upp och när den gått ned. När den går ned får du fler aktier och fler fondandelar för din insättning.

Underlätta deklarationen med ISK

Först ska man välja en plattform för sitt sparande. Bufferten som du behöver om något oväntat händer, som att tvättmaskinen eller bilen går sönder, ska du inte investera på börsen. Men så fort du kommit upp i så många tusenlappar som du behöver för att klara de oförutsedda utgifterna så kan det vara klokt att starta ett investeringssparkonto, ISK.

Skatten blir enklare då, säger Frida Bratt:

– Det är enkelt eftersom du inte behöver betala skatt på vinsten varje gång du säljer aktier eller fonder. Det kan bli rätt bökigt i deklarationen. Istället betalar du en summa, en schablon, på hela kapitalet i skatt årligen och det kommer förtryckt i deklarationen, säger Frida Bratt.

Folksparandet i ISK

ISK har kallats för folkets sparform. Detta eftersom det underlättar för bland annat nybörjare. Men ISK är inte ett konto där pengarna växer över tid. Pengarna på kontot måste i sin tur investeras i aktier och fonder för att generera pengar.

– Jag tycker att fonder passar bra för nybörjaren, gärna billiga lågprisfonder. De har ofta ordet ”index” i namnet, säger Frida Bratt.

En fond som har låg avgift är en klok början. När ditt kapital är litet vill du inte att pengarna ska gå till avgifter.

– Om du väljer en globalfond, en tillväxtmarknadsfond och exempelvis en Sverigefond, alla lågprisfonder med en avgift under åtminstone 0,3 procent, så har du direkt ett effektivt sparande som sätter pengarna i arbete.

Många olika fonder

Det som är bra med fonder är att det sitter en förvaltare och tar hand om dina pengar åt dig. En förvaltare sköter bedömningen av vart pengarna gör bäst nytta. Exempelvis kan en teknikfond investera dina pengar i ett knippe aktier inom teknikbranschen, men flytta pengarna från företag som går dåligt till företag som går bra inom den industrin.

Samma sak gäller fonder i särskilda världsdelar. Afrikafonder, Sydostasienfonder, Europafonder och Nordamerikafonder finns det gott om. Vissa har högre risk men ger en chans till hög utdelning. Andra är försiktigare och stabilare, men med lägre toppar.

Dags för din första aktie

– Men när man sedan känner sig lite mer hemma på börsen kanske man blir nyfiken på enskilda aktier. Att investera i enskilda bolag kräver att du läser på ordentligt och förstår risken, säger Frida Bratt.

En fond har fördelen att det delar upp risken för pengarna på ibland hundratals olika aktier. Om några går dåligt gör det inte så mycket, eftersom andra går bra och att snittvärdet i regel ökar över tid.

– Men det kan också vara väldigt kul att investera en liten, liten del av sitt sparande i något man tror på, säger sparekonomen Frida Bratt.

Minst 10 olika aktier

Men även då kan det vara klokt att göra som en fond – sprid ut riskerna i olika företag. Lägg inte alla ägg i samma korg: 

– Tänk på att investera i många olika aktier, minst 10 stycken, i olika branscher och sektorer, så att du sprider riskerna. Aktier är spännande, men kurserna kommer att gå upp och ned och då gäller det att du är beredd på det, säger Frida Bratt.

Sparekonomens första aktie

Hennes första aktie var AB Volvo. En lågoddsare och en riktig folkaktie – hundratusentals svenskar har aktier i bolaget.

Sorgebarn: Så går det för svenskarnas 10 vanligaste aktier

– Ett stort och välkänt bolag kan ha varit den främsta anledningen. Det var så längesedan att jag knappt minns varför, säger Frida Bratt.

Storbolag perfekt för nybörjare

Fördelen med stora industribolag som Volvo, Saab och H&M är att de är hållbara långsiktigt. Små företag kan ha kraftiga uppgångar men också djupa dalar. Risken är högre.

– För nybörjaren bör utgångspunkten alltid vara att investera i aktier långsiktigt. Sedan kan börsproffsen förstås ha en tro på att en aktie kommer att röra sig åt ett visst håll på kort sikt. Men överlag är aktier en långsiktig sport, oavsett om det är ett mer riskfyllt mindre bolag du investerar i eller en stor och stabil utdelare.

Hundår på börsen

Men även stora bolag kan ha riktigt dåliga år, som Ericssons och Telias aktieägare fått erfara.

Och några garantier finns det inte. 2022 var ett riktigt hundår på börsen. Svenska aktievärden föll och fastighetsbranschen slogs för sitt liv.

Det uppmärksammades internationellt att svensk ekonomi riskerade att skadeskjutas av sin egen fastighetsindustri – något som åtminstone delvis slagit in.

Stora bolag som grytbas – små bolag som krydda

Småbolag på svenska börsen slog rekord i februari. Samtidigt var storbolagsuppgången blygsammare. Då ställer sig kanske aktiespararna om man ska man satsa på stora svenska folkaktier eller uppstickarna/vinstlotterna?

– En kombination behöver inte vara fel. Ett sätt att bygga upp portföljen kan vara att ha en bas av stora stabila bolag som lämnar utdelning, och sedan krydda en mindre del med mer riskfyllda mindre bolag.

Här kan fondsparandet och aktiesparandet kombineras:

– Där kan exempelvis en globalfond kan vara en bas och småbolagsfonder eller fonder med fokus på enskilda sektorer kan vara krydda, säger Frida Bratt.

Största riskerna för nybörjaren på Stockholmsbörsen

När man börjar investera på börsen finns det ett antal risker. Man kanske inte är tillräckligt påläst, eller så satsar man för mycket pengar på en och samma aktie, som man tror ska göra en raketresa. Och sen gör den kanske inte det.

– Det kan vara att man kanske fått ett ”tips” av en kompis eller att man ”hört” eller läst på sociala medier att en aktie kommer att gå upp, och istället för att själv läsa på så köper man endast på det tipset. Det brukar sällan bli lyckat, säger Frida Bratt.

Läs på och fördela riskerna genom att investera i många olika aktier, där några är stora och stabila bolag, tycker hon.

Investeringar tar många år

En annan risk är att man betalar för höga avgifter för fonder. Pengarna ska ligga där och ticka på över troligtvis många år. Då vill man inte att pengarna går till bankens fondavgifter.

– Det kan vara att banken ”rekommenderat” en fond som är alldeles för dyr. Betala inte mer än 0,3 procent för exempelvis en globalfond. Ett annat misstag kan vara att man lägger för mycket i för smala fonder, som kanske endast fokuserar på ett enskild land eller en sektor. 

Ha hellre en bas med en bred globalfond och tillväxtmarknadsfond och sedan kan man toppa med smalare fonder, tycker hon.

Spara med måtta 

– För de allra flesta är sparande kanske bäst i lagom dos, där livet kan levas men att man samtidigt avstår något litet idag för att kunna få lite mer guldkant imorgon.

Man ska inte leva asketiskt bara för att stoppa in hela lönen på aktiemarknaden. Men det kan vara klokt att döpa sitt sparande efter det man sparar till. Då blir det lättare att se att pengarna man stoppar in på kontot är en investering i sitt framtida jag:

– Har man ett sparmål så kan ju det bli belöningen i sig. Sparar jag till körkort, insats till en lägenhet eller en resa är ju det i sig en belöning. Här gäller det att hela tiden ha sitt sparmål i åtanke. Kanske kan man döpa själva kontot till ”Lägenhet 2027” eller "Italien 2025", för att hela tiden påminna sig om målet, säger Frida Bratt.

Tips från coachen

Frida Bratt bjuder avslutningsvis på lite tips från coachen. Teknikbranschen och konsumentsektorn har pressats hårt av det gångna årets höga räntor och inflation. De kan göra comeback nu när inflationen gått ner och räntorna förhoppningsvis faller, säger hon till Nyheter24:

– Så jag tror enkelt uttryckt på de senaste årens förlorare. Men det är en spekulation, och kräver ju att vi går mot det lägre ränteläge som många på aktiemarknaden tror och hoppas på, avslutar Frida Bratt.

Läs mer om Stockholmsbörsen och ekonomi:

AI-jätten kan köpa hela Sverige – innan dymmelonsdagen

Elon Musk inte längre världens rikaste – brädad av Bezos

Borde du virusskydda ditt barns gamla smartphone?

Reseavdrag 2024: Så fungerar det i deklarationen

Varning: Fräcka inkasso-bedragarnas våg av bluff-sms: "Nedringda"

Svag svensk krona bakom rekord i bitcoin

/
/
/