Vissa saker är bra att tänka på för att inte riskera att din framtida pension blir låg.
Vissa saker är bra att tänka på för att inte riskera att din framtida pension blir låg. - Foto: Mickan Mörk/TT & Henrik Montgomery/TT

Det ska du göra för att undvika en låg pension

Det finns många saker som kan påverka din pension. Din framtida utbetalning av pensionen kan riskera att bli låg. Men det finns sätt att undvika det.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Många längtar efter dagen då det är dags att pensionera sig. Andra bävar för stunden då man hellre vill fortsätta jobba. De senaste åren har det dock blivit vanligare att fler pensionärer gör just det, fortsätter arbeta.

Att vara en så kallad jobbonär har sina fördelar. Desto längre du jobbar, desto mer tjänar du in till den totala pensionen samtidigt som skatten är lägre på pensionsutbetalningar.

LÄS MER: Så begär du ut din tjänstepension – viktiga detaljerna

Då tjänar du inte in pengar till pensionen

Vägen mot ett pensionärsliv är för de flesta ofta rätt enkel. Men det finns tillfällen då det kan dyka upp hinder längs vägen, som också riskerar att påverka din framtida pensionsutbetalning. 

Om du exempelvis haft långa perioder med inkomster som du inte betalat skatt på, eller betalat lite skatt på, då tjänar du inte heller inte några större summor till din egen pension.

MISSA INTE: Glada nyheter: Så mycket höjs bidrag och ersättningar 2025

Risk för låg pension? Det bör du tänka på

På minpension:s hemsida redogör de för vad du istället bör göra för att inte riskera att hamna i en situation där din pensionsutbetalning är låg. 

”Försök att hitta ett jobb där du betalar skatt och där arbetsgivaren betalar tjänstepension. Du kan också spara mer eller jobba längre upp i åren. Ett bra tips är att försöka tjäna mer än 24 000  kronor om året. Där ungefär går den lägsta gränsen för att betala skatt”, skriver de.

Men det är långt ifrån allt.

Att studera är bra, och viktigt för att skaffa sig den karriär man vill, men det kan också kosta mer än bara tid och studielån. Ju längre du studerar desto mindre tid har du på dig att tjäna in till den allmänna pensionen. I vissa fall kan det krävas upp emot 40 års arbete för att få en bra pension.

LÄS MER: Då kan du förlora 1 200 kronor i pension – varje månad

Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

MISSA INTE: Senaste nytt – ta del av det som händer just nu

Viktiga detaljen för att undvika låg pension

Du som dock befinner dig i pensionsålder och nu står i valet om hur länge du ska begära att få tjänstepensionen utbetald har ett viktigt val framför dig.

Den allmänna pensionen betalas som bekant ut under återstoden av ditt liv. Men tjänstepensionen och det privata pensionssparandet, om du har något, betalas ut under bestämda tidsperioder. Det kan i det läget vara en härlig tanke att begära ut det på en kortare period, exempelvis fem år, så att du får mer varje månad. Men efter de åren kommer utbetalningarna att minska drastiskt, vilket kan ha en stor påverkan på livet i stort.

”Se i pensionsprognosen om du har tjänstepensioner som betalas ut på kortare tid. Kom ihåg att pengarna tar slut vid en given ålder. Det går också att ändra utbetalningstiden, men bara om du du gör det före du går i pension”, redogör minpension för på sin hemsida.

MISSA INTE: 18 000 blir av med pensionen nästa år: "Kommer bli tufft"

Tänk på detta för att undvika låg pension

  • Svarta inkomster ger ingen pension. Inkomster där du betalar lite skatt genererar inte mycket till den framtida pensionen heller.
  • Pensionen kan sänkas av långa studieperioder.
  • Är du bosatt utomlands under flera år så resulterar det i en låg pension.
  • Flera års arbete utan tjänstepension eller avtalspension resulterar i en låg pensionsutbetalning, jämfört med om du hade haft tjänstepension eller avtalspension under samma tid.
  • Har du ett eget pensionssparande med dålig avkastning? Det påverkar också pensionen. Se därför över om du betalar ”onödigt höga” avgifter.
  • Jobbar du heltid men tjänar en deltidslön? Då påverkas pensionens storlek negativt. Det kan exempelvis vara fallet för dig som driver företag men tar ut en låg lön.
  • Har du uppnått pensionsåldern, tar ut pension men fortsatt jobba? Det finns begränsningar inom tjänstepensionen för hur mycket du kan jobba. Kolla därför upp vad som gäller för dig. Tar du ut pension så har du inte heller rätt till full a-kassa om det skulle behövas, vilket också påverkar pensionen.
  • Flyttar du utomlands så är det viktigt att kolla vad som gäller i olika sorters pension. Garantipension gäller exempelvis inte i andra länder, inte heller bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd.
  • Att ta ut tjänstepensionen på kort tid påverkar återstoden av pensionen när tidsfristen nåtts. Beloppet minskar när du nått det valda tidsspannet.

Källa: minpension.se

LÄS MER: Nyheter idag – aktuella nyheter från Sverige och världen
/
stats