Det är inte helt lätt.
1 av 4
Det är inte helt lätt. - Foto: OLA TORKELSSON / TT NYHETSBYRÅN / OLA TORKELSSON / TT
2 av 4
- Foto: Christine Olsson / Christine Olsson
3 av 4
- Foto: Ap
4 av 4
- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

6 olika preventivmedel som du behöver lära dig mer om

Svårt att veta vad en ska välja för skydd? We got you.


Det är inte helt enkelt att välja bland alla preventivmedel som finns där ute, så Nyheter24 har med hjälp av RFSU sammanställt 6 olika typer av preventivmedel som kan vara bra att kolla upp.

– De råd man ger är förstås utifrån den person man har framför sig. Nu är det vanligt att förorda långverkande metoder som till exempel spiral och p-stav som kan sitta mellan tre till fem år. Det är bättre både för säkerheten och ur ett miljöperpektiv, säger Anna Blom, legitimerad barnmorska till Nyheter24.


1. Kombinerade p-piller: innehåller både östrogen och gulkroppshormon.

P-pillren förhindrar ägglossningen och det är därför blir man inte kan gravid när man äter p-piller. Äggen vilar kvar i äggstockarna och vaknar till igen då p-pilleranvändningen upphör. Fördelarna med p-piller är att mensblödningen ofta blir mindre och kortare och mensvärken kan också minska. Om man har akne så kan det även förbättras.

Kombinerade p-piller ger en minskad risk för olika cancersorter , till exempel äggstockscancer. Vanliga men biverkningar, men som även går över, av p-piller kan vara vara småblödningar, ömma bröst och humörpåverkan. Det finns även en liten risk för blodproppar och det är därför en alltid ställer frågor om hälsa hos den som ska ha p-piller och personens familj.


Bildkälla: TT

2. Mini-piller: Innehåller ett sorts hormon, gulkroppshormon, i olika mängd.

Alla piller ser likadana ut och tas en gång per dag, vissa mini-piller måste tas vid samma tid och glömsketiden är kort. Blödningarna kan bli oregelbundna eller så kan de utebli helt. En vanlig biverkan är humörpåverkan. De flesta kvinnor kan ta mini-piller oavsett hälsa och annan sjukdom eller medicin.

Ett annat "mellanpiller" som finns, Cerazette, tas på samma sätt men glömsketiden är samma som för kombinerade p-piller.

3. P-stav: Innehåller samma hormon som mini-piller.

Men i stället för att ta ett piller varje dag utsöndrar staven en liten mängd hormon som gör att befruktning förhindras. P-staven kan sitta i tre år. Den syns inte men kan kännas genom huden.

Biverkningar kan vara småblödningar, humörpåverkan och akne.


Bildkälla: TT/AP

4. Spiral: Det finns kopparspiral och hormonspiral.

Båda spiralerna ser ut som ett litet T och förs in i livmodern. Det finns olika storlekar på spiral och de flesta kvinnor kan ha en spiral oavsett om man varit gravid eller inte. Det känns att sätta in en spiral med det är en snabbt övergående smärta och när den är insatt kan man ha sitt preventivmedel tre till fem år.

Hormonspiralen utsöndrar en liten mängd hormon som gör att slemhinnan i livmodern blir tunn vilket gör att befruktning inte kan hända. Ofta minskar blödningarna och kan helt utebli.

Kopparspiral har en kopparkärna som gör miljön i livmodern otrevlig för ägg och spermier varför ingen befruktning sker. Ibland kan mensblödningen bli något rikligare och längre och en del får mer ont.


5. Kondom: Träs på penis – rullas ända ner till roten och ska sitta på under hela samlaget.

De flesta kondomer är tillverkade i latex och finns i många olika storlekar färger och former, det finns även kondomer i plast. Det finns också kondomer för kvinnor, som förs in i slidan innan samlag och täcker slemhinnan där.

Kondom är det enda preventivmedel som också skyddar mot könssjukdomar, vilket är väldigt nämnvärt.


6. Pessar: Pessar är en liten plasthätta som sätts över livmodertappen med spermiehämmande medel på.

Det finns olika sorter och de används varje gång när en har sex. Säkerheten är beroende på hur bra man är på att använda pessaret och om man är en ung person där risken för graviditet är hög, då är pessar oftast inget förstahandsval eftersom säkerheten är låg.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!