Vi tror att vi minns bra.
1 av 3
Vi tror att vi minns bra. - Foto: TT
Men egentligen minns vi inte stora händelser bättre.
2 av 3
Men egentligen minns vi inte stora händelser bättre. - Foto: Ap / TT
Däremot är vi väldigt säkra på att och vad vi minns, vilket får oss att tro det.
3 av 3
Däremot är vi väldigt säkra på att och vad vi minns, vilket får oss att tro det. - Foto: Ap / TT

Därför minns vi inte dramatiska händelser bättre

En ny studie visar att vi tror att vi minns väldigt bra, men egentligen inte gör det.


Många säger sig vara helt säkra på var de höll hus och vad de gjorde när World Trade Center attackerades den 11 september. De flesta säger sig nog veta precis i vilket sammanhang de befann sig när terrordådet i Oslo och Utöya ägde rum.

Nu visar forskning som Sveriges Radio rapporterar om att vi inte alls minns denna typer av händelser bättre än andra minnen. Däremot är vi väldigt säkra på att och vad vi minns, vilket får oss att tro det.

LÄS MER: 5 livsmedel som peppar upp dig – och 5 som sänker dig

Något som kallas flash-bulb-memories inom minnesforskningen, vilket tvärt emot vad man tidigare trott betyder att vi minns stora händelser som blixtbelysning.


Bildkälla: TT Bild

Efter 11 september inledde forskaren Liz Phelps en studie. Själv var hon nära tvillingtornen den där dagen 2001, och då forskarna hade svårt att fokusera på sitt vanliga arbete tiden därpå beslutade de sig för att börja studera denna typ av minnen.

Phelps följde 3 000 amerikaner på olika håll i landet under en längre tid. De fick besvara frågor direkt efter attacken samt efter ett, tre och tio år. Resultaten visade att cirka hälften av alla detaljer som personerna i studien berättade var fel.

LÄS MER: Det här säger sovställningen om ert förhållande

Troligen beror det på att många minnen försvinner efter ett år. När man senare berättar historien om den dramatiska händelsen igen blir den inte riktigt likadan.

Resultaten bland personer som upplevt 11 september på plats skiljde sig inte från andra, som inte varit där. Minnet fungerar alltså likadant om man upplevt något själv eller sett det på tv.

– Studier har visat att vi faktiskt inte minns detaljerna kring dramatiska händelser bättre än mer vardagliga händelser, men däremot är vi själva väldigt tvärsäkra på att vi minns allt väldigt exakt. Det är för att styrkan i minnet av själva händelsen smittar av sig på också de mindre viktiga detaljerna, säger Liz Phelps, enligt Sveriges Radio.

/
/
USA
/
911
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.