Fred Heggen, psykiater och överläkare vid Lovisenberg Deaconess Hospital i Oslo listar några av de mest klassiska typerna av psykopater som du kan tänkas stöta på i din vardag.
1 av 2
Fred Heggen, psykiater och överläkare vid Lovisenberg Deaconess Hospital i Oslo listar några av de mest klassiska typerna av psykopater som du kan tänkas stöta på i din vardag. - Foto: TT/Giphy
Det kan vara svårt i början att upptäcka om en person har psykopatiska personlighetsgrad.
2 av 2
Det kan vara svårt i början att upptäcka om en person har psykopatiska personlighetsgrad. - Foto: NTB scanpix

Så vet du att du dejtar en psykopat – 5 typer att vara uppmärksam på

Många har haft oturen att träffa på personer med klart psykopatiska drag. Här är fem olika typer du bör hålla dig undan från.


Vi har nog alla slängt oss med inte helt grundade uttalanden som "min gamla chef/ex var en riktig psykopat" eller liknande.

Men den stora frågan är egentligen varför personer med psykopatiska drag inte stoppas innan skadan är skedd, innan offret har förlorat kontrollen och skadan redan är skedd.


Fred Heggen, psykiater och överläkare vid Lovisenberg Deaconess Hospital i Oslo listar några av de mest klassiska typerna av psykopater som du kan tänkas stöta på i din vardag:

Charmören
Charmören berättar gärna fantastiska historier om sitt liv, sin karriär och sina framtidsplaner. Hen är också väldigt öppen och intensiv som person och uppvaktar gärna och mycket. Den som faller offer för Charmören känner sig till en början väldigt eftertraktad och sedd.

Den främsta anledningen till att Charmören lyckas krypa in under skinnet, är den ytliga charmen som används för att förföra, blända och manipulera. Allt för att få sin utvaldas uppmärksamhet och bekräftelse.

Bildkälla

Parasiten
Parasiten uppvaktar med stil enligt konstens alla regler. Röda rosor och choklad, presenter och besök på lyxiga restauranger. När det är dags att betala notan upptäcker Parasiten plötsligt att hen har råkat glömma sitt kreditkort hemma. Plötsligt sitter du där med en nota för två som du inte riktigt hade räknat med att betala själv.

Sådana enstaka situationer kanske en inte riktigt tänker på i början, men snart sker det mer ofta. Små detaljer som att pengarna kanske inte räcker till alla räkningar så att hen behöver låna en slant av dig, följt av löften om att det snart kommer betalas tillbaka. Vilket sällan eller aldrig sker.

Psykopatens manipulativa förmåga gör att offrets egna gränser ständigt överskrids och obalansen blir till slut en normaliserad del av relationen.

Bildkälla

Bedragaren
Ingen kan manipulera mer effektivt än en psykopat. Bedragaren är smart, hittar lätt offrets svaga punkter och vet när det är helt rätt läge att agera. Motivet är nästan alltid pengar.

Den här typen av psykopat lever som en parasit i samhället och är dessutom stolt över det. I hens ögon är det bara idioter som har bestämda arbetstider, betalar skatt och sköter sin ekonomi.

Eftersom att psykopater karaktäriseras av att de saknar skuld, ånger och empati så har de inga problem med att fuska eller stjäla. Även om det innebär att offret lämnas med livslånga skulder och ett liv som är fullständigt slaget i spillror.

Bildkälla

Stalkern
Det är lätt att falla för Stalkerns omtänksamma oro. Hen vill säkert bara väl när hen oroar sig och vill veta vem du pratar med och var du befinner dig.

Till en början kan det till och med vara smickrande med de svartsjuka blickarna du får när du pratar med någon annan som skulle kunna vara en konkurrent.

Från känslan av smicker är steget inte så långt till att det sjukliga beteendet övergår i ren bevakning och begränsande kontroll.

Bildkälla

Den våldsamma
Den här typen av psykopat ser inte det utvalda offret som en människa med känslor och behov, utan mer som ett objekt. Ett objekt som bara är till för att uppfylla de egna behoven, att dominera och exploatera.

För att kunna tillfredsställa sina behov kontrollerar psykopaten sitt offer. Om inte det fungerar så tar psykopaten till våld.

Det rör sig ofta om noga kalkylerat våld där offrets skador inte är synliga ute bland andra människor. Den våldsamma psykopaten ser gärna att offret verkligen lider och beskrivs ofta som att hen "blir helt svart i blicken" i samband med hetsiga bråk.

I många fall kan det vara så att psykopaten helt skiftar personlighet efter misshandeln och är djupt ångerfull och känslosam, vilket gör det ännu svårare för offret att frigöra sig från den farliga relationen.

Bildkälla

Psykopaten kan vara svår att upptäcka till en början, eftersom att hen ofta har blivit riktigt skicklig på att dölja sina skadliga personlighetsdrag. Det kan röra sig om små, små tecken då och då, som måste läggas ihop som ett pussel för att få en helhetsbild.

I en relation med en psykopat hinner det ofta gå så långt att du hoppas och tror att det kommer att bli bättre om du bara ger det tid.

Så småningom tar de klassiska psykopatiska dragen mer och mer över. Det kan röra sig om grandios personlighet, kylighet, lögner och manipulation.

Avslutningsvis:

Verkar personen vara för bra för att vara sann? Det är ofta det första varningstecknet. Följ magkänslan och var uppmärksam innan det hinner gå för långt. Våga be om hjälp från utomstående.

Fotnot: Blir du själv- eller någon i din närhet utsatt för psykiskt eller fysiskt våld så rekommenderar vi dig att kontakta exempelvis Kvinnofridslinjen eller Nationella Hjälplinjen.

Här är en lista över de 10 jobb som drar till sig flest psykopater. Och här kan du läsa om Bettina som insåg att hon dejtade en psykopat.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som passar in på beskrivningarna?
Tack för din röst!