Fredag 16 Apr
Stockholm

Blev dödssjuk av vanlig medicin – nu vill hon varna andra

De vanliga medicinerna utlöste en allvarlig allergisk reaktion.
1 av 9
De vanliga medicinerna utlöste en allvarlig allergisk reaktion. Foto: Reddit
Såhär såg den unga tjejen ut innan reaktionen bröt ut.
2 av 9
Såhär såg den unga tjejen ut innan reaktionen bröt ut. Foto: Reddit
Första dagen på sjukhuset, med svullna blåsfyllda läppar och svalg och utslag över hela kroppen.
3 av 9
Första dagen på sjukhuset, med svullna blåsfyllda läppar och svalg och utslag över hela kroppen. Foto: Reddit
Hon var helt sängliggande under en lång tid.
4 av 9
Hon var helt sängliggande under en lång tid. Foto: Reddit
Det finns inget känt botemedel, utan det enda en kan göra är att låta huden läka av sig själv.
5 av 9
Det finns inget känt botemedel, utan det enda en kan göra är att låta huden läka av sig själv. Foto: Reddit
De hemska utslagen beskrivs som en ren mardröm.
6 av 9
De hemska utslagen beskrivs som en ren mardröm. Foto: Reddit
Hon magrade av och vägde till slut bara 38 kilo.
7 av 9
Hon magrade av och vägde till slut bara 38 kilo. Foto: Reddit
Benen är fyllda med utslag och att raka benen är en smärtsam procedur hon inte gärna tar sig igenom längre.
8 av 9
Benen är fyllda med utslag och att raka benen är en smärtsam procedur hon inte gärna tar sig igenom längre. Foto: Reddit
Fem år efter den långa läkningsprocessen och flera kemiska behandlingar senare ser hon ut såhär.
9 av 9
Fem år efter den långa läkningsprocessen och flera kemiska behandlingar senare ser hon ut såhär. Foto: Reddit

De mediciner hon tar används flitigt vid behandling av depressioner och epilepsi. Biverkningarna fick henne nästan att mista livet. Varning för obehagliga bilder!

Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Alla som någon gång har tagit någon form av läkemedel och läst bipacksedeln har nog noterat alla möjliga bieffekter som kan uppstå om en har riktig otur.

Det som hände den här tjejen kan bara beskrivas som en total mardröm. Nu vill hon dela med sig av sina erfarenheter för att varna andra.

Medicinerna Lamictal, Remeron och Depakote (som i Sverige även kan gå under namnen Lamictal, Mirtazapin och Valproat/Ergenyl) används vid behandling av exempelvis depressioner, bipolär sjukdom och epilepsi.

I sitt inlägg visar den unga kvinnan först upp en bild på hur hon såg ut innan helvetet brakade loss. Hon beskriver att hon aldrig har haft problem med acne tidigare och knappt har använt något smink tidigare.


Plötsligt drabbades hon av andningsproblem och hela munnen, svalget och matstrupen fylldes med blåsor. Hon blev akut inlagd med livsupphållande behandling och inom kort var 80 procent av hennes hud fylld med blåsor och började falla av i stora sjok.


Det hon hade drabbats av kallas för toxisk epidermal nekrolys, TEN, och är den allvarligaste formen av läkemedelsreaktion i huden, som kan ge fruktansvärda livshotande konsekvenser. Det finns inte heller något känt botemedel, utan det enda sättet att bota reaktionen är att låta huden läkas av sig själv.


Hon beskriver i sitt inlägg på Reddit hur hon var tvungen att ha dropp insatt i fötterna för att hon hela tiden drog ut det som sattes i händerna och armarna, i ren panik. Hon försökte också konstant slita ut sin syrgastub på grund av svåra hallicunationer och paranoia, som fick henne att tro att alla människor i hennes närhet hade förvandlats till olika djur som försökte döda henne.


Även om hon låg tillsynes orörlig större delen av tiden så var hon plågsamt medveten om alla gånger hennes bandage skulle läggas om, varje gång hon behövde badas eller undersökas, men hon kunde inte göra någonting alls åt situationen.

Snart magrade hon av och vägde så lite som 38 kilo och hade stora fläckar över hela kroppen. Hennes mamma målade hennes naglar då och då för att få henne att känna sig som vilken ung tjej som helst mitt uppe i eländet.


Fem år efter att ha överlevt den allergiska reaktionen så ser hon ut såhär.


Resultatet har krävt tre kemiska peelingar och laserbehandlingar, men hon kan inte längre använda smink alls på grund av allergiska reaktioner och om hon undviker gärna att exempelvis raka benen, eftersom att det innebär det en outhärdlig smärta.

Under knappt ett dygn har hennes inlägg visats över 370 000 gånger och hon har fått oerhört mycket stöd och uppmuntrande ord av de människor som har tagit del av hennes öde.

I bildspelet ovan kan du se bilderna från hennes resa mot tillfrisknande. Varning för starka bilder.

Fotnot: Nyheter24 avråder starkt från att söka efter bilder på sjukdomen om du vet att du är känslig för obehagliga bilder.

Här kan du läsa om Sofie vars liv också blev en mardröm, av helt vanliga p-piller. Även Ariana drabbades av en ovanlig sjukdom som gjorde att hennes ben svullnade upp till tredubbel storlek.

Har du hört talats om reaktionen TEN tidigare?
Tack för din röst!
Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela