Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här händer med din kropp och hjärna när du inte sover

- 09/10/2016, 15:56 -
Sömn
1 av 4

Att sova är viktigt.

TT Nyhetsbyrån

Sova
2 av 4

Att få tillräckligt med sömn handlar inte bara om att låta våra kroppar och hjärnor få vila.

TT Nyhetsbyrån

Spara energi
3 av 4

Det handlar också om att vi ska må bra, kunna tänka klart och prestera på topp när vi är vakna.

TT Nyhetsbyrån

Tiden
4 av 4

Men det är lätt att att tumma på sömnen för att hinna med att göra till exempel skolarbete eller jobbgrejer man inte hunnit med. Detta kan dock kosta dig mer än det smakar.

TT Nyhetsbyrån

En av de saker som påverkar vår hälsa mest är hur vi sover. Men inte alla får tillräckligt med sömn. Här är vad som kan hända då.

Att få tillräckligt med sömn handlar inte bara om att låta våra kroppar och hjärnor få vila. Det handlar också om att vi ska må bra, kunna tänka klart och prestera på topp när vi är vakna.

Bildkälla

Men det är lätt att tumma på sömnen för att hinna med att göra till exempel skolarbete eller jobbgrejer man inte hunnit med. Detta kan dock kosta dig mer än det smakar.

Enligt Concordia University i Minnesota i USA är faktiskt sömnproblem en av de största saker som påverkar amerikanska universitetsstudenters förmåga att lyckas i skolan, skriver Business Insider.

Trött i skolanTrött i skolan. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån


Sömnbrist kan alltså påverka din inlärning, men också din koncentration, ditt minne och hur du tar beslut.

Även ditt humör kan påverkas av sömnbrist. Är du inte utvilad kan du lättare bli irriterad, arg eller stressad.

ArgBildkälla

Om du sover för lite kan du också få sämre hälsa. Sömnbrist har kopplingar till bland annat hjärtsjukdomar, högt blodtryck och depression.

SängBildkälla: TT Nyhetsbyrån

Känner du att du sover för lite? Här är några tips för hur du kan få mer sömn, skriver Business Insider.

1. Sätt stämningen och känslan i sovrummet. Släck ner så att det blir mörkt och se till att temperaturen är lite lägre. På morgonen kan du låta solljuset komma in genom fönstren och långsamt väcka dig.

SovrumBildkälla

2. Du har säkert hört det här förut, men håll inte på med din dator eller mobiltelefon innan du ska sova. Ljuset från apparaterna kan trycka tillbaka melatoninet i dig som hjälper din kropp med sömnen. Se därför till att det finns tid mellan att du lägger ner mobilen och när det faktiskt är dags att sluta ögonen.

Bildkälla


3. Det är lätt att vara uppe längre på kvällen och ta långa sovmorgnar på helgerna om man är ledig. Detta kan dock strula till det för din naturliga sömncykel. Konsekvensen kan bli att du till exempel upplever det som att du drabbas av jetlag. Så, även om det är svårt, försök att hålla ungefär samma sovtider på helger som på vardagar.

SovaBildkälla

Läs också om detta som du absolut inte borde göra om du har svårt att somna, eller om fem anledningar till att du inte orkar gå upp på morgonen.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

Får du tillräckligt med sömn?