Måndag 6 Dec
Stockholm

Jimmie Åkesson: "Jag är inte någon expert på väder..."

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna
Jimmie Åkesson vet inte riktigt vad han ska säga om vädret... Foto: TT

Jimmie Åkesson menar nu att väderfenomenet El Niño är en av anledningarna till det varma sommarvädret. "Det är absolut fel", säger experten Pär Holmgren.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter den här varma och torra sommaren får man nog ändå säga att klimatet har seglat upp som en av valrörelsens viktigare frågor. 

Men några som fått mycket kritik för att man inte tagit klimatfrågan på allvar är Sverigedemokraterna. I ett tal som partiledaren Jimmie Åkesson höll nyligen sa han så här: 

"Att göra politik av sommarens bränder och torka är inte seriöst. Det är den värsta sortens populism".

Åkesson har fått väldigt mycket kritik för sin hållning i klimatdebatten. Förra veckan anordnade Expressen en partiledardebatt där Centerpartiets partiledare Annie Lööf gick till hårt angrepp mot Åkesson

– Det är som att stå och lyssna på Donald Trump här. Det är skamligt att man har en klimatförnekare som partiledare, sa Annie Lööf i debatten. 

"Ingen expert"

Nu har Åkesson ännu en gång uttalat sig om klimatet. Han menar att har inte har så bra koll, men menar att väderfenomenet El Niño kan ha något med saken att göra. 

– Jag är inte någon expert på väder men det talas ju om att vi har haft en El Niño och en värmebölja från den som nådde oss den här sommaren. Det ligger en del i det säkert, säger Åkesson i en intervju med Expressen

– Jag förnekar inte att jordens klimat är på väg att bli varmare och att det kan komma att bli fler varma somrar oftare framöver men debatten är obalanserad, fortsätter Åkesson. 

En som däremot är expert på väder och klimat är Pär Holmgren, tidigare meteorolog på SVT och numera naturskadespecialist på Länsförsäkringar. Han sågar Åkessons resonemang. 

Pär Holmgren sågar Åkessons teorier. (Fredrik Sandberg/TT)

– Det är så fel som det bara går. Det är dubbelfel. Kopplingen mellan El Niño och det skandinaviska vädret är ganska svag. Dessutom har vi i början av 2018 haft en svag El Niña, som i så fall om möjligt har haft en avkylande effekt, säger Holmgren till Nyheter24

El Niño och El Niña

El Niño och El Niña är ett starkt väderfenomen som sker i Indiska oceanen och Stilla Havet. I korthet är det klimatvariatoner som påverkar havstemperaturen i Stilla havet och kan ha förödande konsekvenser för infrastruktur och fiske i Sydamerika. 

Vill du läsa mer om partiernas klimatpolitik kan du göra det här

Är du orolig för klimatet?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela