Statsminister Magdalena Andersson vill att EU fördelar ansvaret över ukrainska flyktingar.
Sstatsminister Magdalena Andersson kommenterar Rysslands attack mot Ukraina, vid en pressträff i Rosenbad.
Foto: Paul Wennerholm / TT / kod 12110
Statsminister Magdalena Andersson vill att EU fördelar ansvaret över ukrainska flyktingar. Sstatsminister Magdalena Andersson kommenterar Rysslands attack mot Ukraina, vid en pressträff i Rosenbad. Foto: Paul Wennerholm / TT / kod 12110 - Foto: Paul Wennerholm/TT / Paul Wennerholm/TT

Statsministern: Ukrainska flyktingar får bli andra länders ansvar

Rysslands krig i Ukraina kan ge konsekvensen att tusentals ukrainska flyktingar behöver söka skydd i Europa. Statsminister Magdalena Andersson (S) vill fördela ansvaret över flyktingarna i EU.


Under torsdagsnatten den 24 februari inledde Ryssland en militär insats i Ukraina. Angreppet gäller främst luftangrepp och raketattacker. En nära föreliggande konsekvens av angreppet kan bli att tusentals ukrainska medborgare kommer söka skydd i EU. Amnesty International varnar nu för en förestående humanitär katastrof. 

Magdalena Andersson vill fördela ansvaret om de ukrainska flyktingarna

— Det kan inte vara så att Sverige gång på gång tar det absolut största ansvaret, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till DN och fortsätter:

– Rimligen bör länderna som inte tog lika stort ansvar då ta ett större ansvar den här gången, säger hon till DN.

Statsministern vidhåller att om det blir en flyktingsdröm från Ukraina till EU måste alla medlemsländer solidariskt ta ansvar. Hon menar att det inte får bli samma ojämna fördelning av flyktingmottagandet som det som uppstod efter flyktingskrisen 2015 när många människor flydde från Syrien.

— Vi måste ha en rimligare fördelning av ansvaret för de här flyktingarna, säger Magdalena Andersson.

TT
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Norsk polis: Foxtrot-nätverket i sex regioner

Henrik Alsterdal om kaoset i TV4:s Efter fem – hände i direktsändning: “Kissnödiga”

För Nyheter24 berättar Efter fem-profilen Henrik Alsterdal om ett visst inslag i TV4-programmet, som är extra minnesvärt. Han och kollegan Tilde de Paula Eby testade på en viss aktivitet i studion, något som blev minst sagt kaosartat.

Tysk mångmiljardorder till NKT

Kraftkabelföretaget NKT med tillverkning på Verkö i Karlskrona har tagit hem en order värd motsvarande cirka 40 miljarder svenska kronor. Det handlar om fem land- och havsbaserade kraftkabelprojekt i Tyskland, som förväntas tas i drift mellan 2029 och 2034. Projekten, som drivs av företaget 50Hertz, är ett led i den tyska övergången till förnybar energi.

Skidstjärnan Frida Karlsson sätter betyg på kärlekslivet

Frida Karlsson och William Poromaa gjorde slut i våras. Nu sätter den 24-åriga skidstjärnan betyg på kärlekslivet: – Jag trivs bra med mig själv, säger hon till Sportbladet.

Sverige toppar listan – bland de värsta länderna i världen: "Sticker ut"

1 timme sedan
Våldsvågen sveper över Sverige och skördar dödsoffer. I en intervju med TV4 berättar kriminologen Ardavan Koshnood om statistiken där Sverige sticker ut.

Magdalena Anderssons (S) vädjan till svenskarna: "Sluta partyknarka"

1 timme sedan
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson riktar sig i ett tal på Instagram till Sveriges befolkning. Vi har en nattsvart utveckling med skjutningar, sprängningar och gängvåld.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.