Open source intelligence är betydelsefullt i samband med kriget i Ukraina.
Open source intelligence är betydelsefullt i samband med kriget i Ukraina. - Foto: Andrew Marienko/AP/TT och Stina Stjernkvist/TT

Därför är klippen från Ukraina viktiga om Sverige invaderas

Videoklipp och bilder inifrån det krigshärjade Ukraina kan vara av stor vikt för den svenska underrättelsetjänsten. Filerna kan nämligen vara användbara för att på ett adekvat sätt kunna förbereda sig inför ett eventuellt ryskt anfall mot Sverige.


Den 24 februari, för exakt en månad sedan, invaderade ryska trupper Ukraina och nu pågår ett fullskaligt krig, med stor förödelse och stigande dödstal, i landet. Läs vad vi vet om invasionen här.

Sedan dess har stora mängder bilder och videoklipp från kriget florerat i sociala medier. Här kan du se några av bilderna från kriget.

Därför är "open source intelligence" viktigt

Många av bilderna och videoklippen visar striderna i landet och allt är en del av vad man inom underrättelsetjänsten kallar "open source intelligence" (osint) – data som tillsammans kan måla upp en bild av det pågående kriget.

Denna data kan även vara betydelsefull för svensk underrättelsetjänst, uppger kommendörkaptenen Björn Marcusson vid Försvarshögskolan för SvD.

Materialet kan till exempel visa på träffbilden på ett visst fordon, vilket kan ge en indikation på hur svenska trupper ska försvara sig vid en rysk invasion.

– Om vi har ett vapen som inte biter på en rysk stridsvagn och fortsätter att producera det, då kommer svenska soldater få problem den dagen vi eventuellt blir angripna, säger Marcusson till tidningen och fortsätter:

– Så man måste veta – håller det inte så måste vi ta fram nästa generations vapen, kanske behövs det en ny taktik eller kanske behövs det fler av samma vapen. Därför är det här viktigt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!